NIEUWS: Minister Schippers komt chronisch zieke darmpatienten tegemoet. In Reporter Radio zegt de minister van Volksgezondheid dat ‘bij de beslissing destijds niet was meegenomen dat het middel AcesTG off-label werd voorgeschreven’ voor darmziekten. “Er zijn zoveel signalen, dat ik wel heel goede argumenten moet horen om het te laten zoals het is’, aldus Schippers. In mei maakt ze haar besluit definitief. Achtergrond: Minister Schippers van Volksgezondheid benadrukte bij het besluit geneesmiddelen over te hevelen van de apotheek om de hoek naar het ziekenhuisbudget, dat patiënten van de overheveling geen hinder mochten ondervinden.Voor de 60.000 crohn en colitis ulcerosa-patiënten (darmziekte) ging dat dus niet op. Zij moeten stad en land afreizen om hun medicatie op te halen in het ziekenhuis.Het middel waar zij veel baat bij hebben, is een specialistisch maar goedkoop middel, oorspronkelijk gemaakt voor mensen met leukemie (bloedkanker). Geneesmiddelen voor kanker zijn overgeheveld en dit middel dus ook, ofschoon het nu vooral voorgeschreven wordt voor mensen die géén kanker hebben maar een darmziekte.Dit geneesmiddel, AcesTG, konden patiënten tot 1 januari ophalen in de apotheek om de hoek. Sinds de overheveling moeten ze naar het ziekenhuis waar ze behandeld worden. Dat bezorgt deze chronisch zieken veel ongemak. Bovendien is er geen goed alternatief. Dit geneesmiddel heeft nauwelijks bijwerkingen en is per patiënt op maat te doseren. Reportages met patienten en met VUmc MDLarts Nanne de Boer: Huub Floor.Te gast: Marten Otten, voorzitter van de Farmacotherapie Commissie van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen en Matieu Tjoeng, voorzitter Nederlandse Vereniging Ziekenhuis Apothekers.Reacties van leden van de werkgroep overheveling en van minister Schippers van Volksgezondheid (zie hierboven).Reacties: reporterradio@kro-ncrv.nl en/of via twitter: @reporterradio1

29 maart 2015 Chronisch zieke darmpatienten en de overheveling

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.