Vorig jaar werden vluchtelingen in Nederland in sporthallen opgevangen. Dit gebeurde in de zogenaamde crisisnoodopvang. De kosten voor die crisisnoodopvang zijn veel hoger uitgevallen dan vooraf aangenomen. Gemeenten zouden 40 euro per vluchteling per nacht krijgen. Dat bleek al snel te weinig en de vergoeding werd verhoogd naar 100 euro per vluchteling per nacht. Maar uit onderzoek van Reporter Radio blijkt dat ruim de helft van de gemeenten boven dat bedrag is uitgekomen. Zo gaf Zoetermeer maar liefst 491 euro uit aan opvang.Volgens Menno van Duin, lector crisisbeheersing aan het Instituut voor Fysieke Veiligheid, hebben gemeenten vooral gebrek gehad aan goede uitleg van het Rijk. Toen besloten werd op 17 september 2015 om deze vorm van opvang te gaan regelen, wisten veel gemeenten niet dat de nood zo hoog was. Zij moesten op stel en sprong allerlei zaken gaan regelen, waardoor de opvang vaak duurder is uitgevallen dan van te voren verwacht. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers laat via woordvoerder Jan-Willem Anholts weten vooral blij te zijn dat in Nederland geen enkele asielzoeker op straat heeft geslapen, in tegenstelling tot in veel andere Europese lidstaten. Reportages van Astrid Cornelisse, Sander Bartling en Huub FloorTe gast: Menno van Duin, lector crisisbeheersing aan het Instituut voor Fysieke VeiligheidEen uitgebreide analyse vindt u hier.

Crisisnoodopvang vluchtelingen

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.