Dit jaar is het aantal medicijntekorten hoger dan ooit. Als belangrijkste reden wordt de lage prijs voor geneesmiddelen genoemd die fabrikanten krijgen in Nederland. Daardoor leveren ze eerder aan landen waar ze een goede prijs krijgen en staat Nederland achteraan in de rij. Een bepalende factor bij het vaststellen van die medicijnprijs zijn de zorgverzekeraars. Met het inkoopbeleid regelen zij welke geneesmiddelen ze vergoeden. Ze kiezen altijd voor de goedkoopste medicijnen, en die lopen dus extra risico om niet geleverd te kunnen worden.  Dit jaar hebben zorgverzekeraars het inkoopbeleid uitgebreid waardoor je als patiënt nog vaker achter het net vist. Waarom vragen zorgverzekeraars premie voor medicijnen die door hun eigen inkoopbeleid slecht of niet leverbaar zijn? Koos Brouwers, klinisch farmacoloog zet de situatie uiteen.  Op dinsdag 24 januari stuurde huisartsen, specialisten en (ziekenhuis)apothekers een brandbrief over medicijntekorten aan minister Kuipers. 

De grote onbekende achter het medicijntekort

In Europa worden ook veel essentiële medicijnen geproduceerd.

Hoe wordt Europa hofleverancier van medicijnen?

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.