Een groep Nederlandse, louche vastgoedhandelaren, makelaars en ondernemers verdient tijdens de Tweede Wereldoorlog fors aan de handel in joods onroerend goed. Met de koop en verkoop van vastgoed van weggevoerde joden waren miljoenen gemoeid. Het onroerend goed werd - vaak voor bedragen die ver onder de geldende marktprijzen lagen - gekocht van de Duitse bezetter die de woningen had onteigend.
De transacties werden bijgehouden in de zogenoemde Verkaufsbücher. In deze boeken staat gedetailleerd beschreven hoe meer dan 7.000 Joodse panden en stukken grond in de handen van meestal louche ondernemers en vastgoedhandelaren zijn beland. Sinds juli vorig jaar is deze administratie gedigitaliseerd door het Nationaal Archief in samenwerking met het Kadaster.
Pointer gaat op zoek naar verhalen achter deze transacties. Waren gemeenten op de hoogte? Zijn zij op de hoogte van de transacties? En hoe is het met de nabestaanden? Zijn zij gecompenseerd voor het onteigenen van de huizen van hun familie? Hier vind je de verhalen terug die we tot nu gemaakt hebben.
In deze uitzending zoomen we in op de gemeente Oldenzaal, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onteigende woningen kocht.
Te gast in de uitzending datajournalist Jerry Vermanen en voorzitter van het Centraal Joods Overleg Ronny Naftaniel.
Kijk ook dinsdag 16 november om 21.06 naar de tv-uitzending van Pointer over dit onderwerp op NPO 2.