De Kinderombudsman Rotterdam kwam in februari 2018 met een rapport uit met de titel `IS ER NOG EEN PLEKJE VRIJ?` Een onderzoek van de gemeentelijke Kinderombudsman naar de toepassing van drang in de Rotterdamse jeugdhulpverlening en naar het besluitvormingsproces aan het Jeugdbeschermingsplein Rotterdam Rijnmond.
Sinds 2012 is in Rotterdam een drangtraject gecreëerd om regie in gezinnen te gaan voeren nog voordat er sprake is van een door de kinderrechter opgelegde kinderbeschermingsmaatregel. Het doel van de Gemeente Rotterdam was om ouders waarbij vrijwillige hulpverlening niet het gewenste effect heeft gesorteerd, hiermee een laatste kans te geven.
Aanleiding van dit rapport waren klachten van advocaten en ouders over de werkwijze bij drang. De ouders worden er amper bij betrokken, er wordt geen onderzoek gedaan, ouders hebben geen rechtsbescherming en regelmatig wordt gedreigd met een gang naar de rechter. Hierdoor voelen ouders zich geïntimideerd. Het gaat om ongeveer 250 kinderen per jaar.
In Reporter Radio een gesprek met Kinderombudsman Rotterdam Anne Mieke Zwaneveld, voormalig rechter, over de bevindingen. Sven de Langen, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg, geeft een reactie op het rapport vanuit de gemeente Rotterdam. Hij was de opvolger van Hugo de Jonge, Minister van Volksgezondheid.
Drang in jeugdzorg Rotterdam onderzocht