Gemeente Roermond maakt excuses voor rol bij roof Joods vastgoed

De gemeente Roermond biedt excuses aanvoor de rol die de stad speelde bij de roof van Joods vastgoed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek dat ze liet doen naar aanleiding van ons Vastgoedboeken-project, bleek dat de gemeente zonder protest anti-Joodse maatregelen uitvoerde. 

Burgemeester Yolanda Hoogtanders bood woensdag 17 april excuses aan voor de rol van de gemeente namens het college van burgemeester en wethouders en de stad Roermond. "Het is laat, maar nooit te laat om excuses aan te bieden."

Vanaf 2020 doet Pointer onderzoek naar Joods vastgoed dat in de Tweede Wereldoorlog geroofd werd door de Joodse bezetter. Aan de hand van Duitse vastgoedboeken brachten we ruim 5000 verkochte Joodse panden in Nederland in kaart.

Naar aanleiding van ons onderzoek doen ook steeds meer gemeenten zelf onderzoek naar hun eigen rol in de vastgoedroof, waaronder Roermond. In 145 van de 218 gemeenten die genoemd worden in de vastgoedboeken is een onderzoek gestart. Daarvan zijn er inmiddels 102 afgerond.

Bekijk hier welke gemeenten onderzoek doen naar hun rol bij de roof van Joods vastgoed.