Tijdens de bezetting moesten veel Joden ondergaan hoe het vastgoed dat zij bezaten werd onteigend en doorverkocht. We deden onderzoek naar deze praktijken, aan de hand van de nieuw gedigitaliseerde vastgoedboeken die door de Duitsers werden bijgehouden.

Deze zogenoemde Verkaufsbücher bieden een inkijkje in de grootschalige onteigening van Joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog. Het overzicht van het hele project vind je hier.

Van de ruim 7.000 panden en kavels die in de boeken staan, konden we van meer dan vijfduizend de locatie achterhalen. Door incomplete of verkeerd ingevoerde gegevens en veranderende straatnamen lukte het niet om alle huizen op de kaart te zetten. De complete dataset vind je hier.

    Stuur uw tip

    Heeft u iets interessants gevonden op de kaart? Een transactie waarbij uw woning of familie bij betrokken was? Dan horen we graag van u.

    Instructies

    • Elke stip is een pand dat we in de vastgoedboeken vonden. Klik op een stip voor meer informatie over dit pand.
    • Bij een rode stip hoort een artikel. In de pop-up staat een link naar dat verhaal.
    • In de zoekbalk kan je zoeken op een specifiek adres. Ook kan je je huidige locatie gebruiken. Daarvoor zal jouw telefoon of computer om toestemming vragen. We gebruiken de locatie verder nergens voor.
    • Door te scrollen kan je inzoomen op de kaart. Op mobiel kan je hiervoor twee vingers in- en uit elkaar bewegen.
    • Op een mobiel navigeer je over de kaart door met twee vingers te slepen. Op een computer doe je dat door de muis vast te houden en te slepen.
    knd-app

    De locaties op deze kaart zijn voor een groot deel door het Nationaal Archief in samenwerking met het Kadaster gevonden. Daarnaast heeft de Pointer-redactie de straatnamen van ontbrekende adressen op spelfouten gecontroleerd en een aantal woningen toegevoegd. Vermoed je dat een adres alsnog niet klopt? Mail dan naar pointer@kro-ncrv.nl met de wijziging. Als je verder onderzoek wil doen naar een adres, dan raden we je altijd aan om de gegevens in de Verkaufsbücher te gebruiken.

    Met dank aan het Nationaal Archief.

    Makers

    Newsroom developer