Er komen 70 jaar na dato nog steeds gruwelverhalen naar buiten over misdragingen van Nederlandse militairen tijden de eerste en tweede Politionele Acties in Indonesië. Deskundigen zijn het er inmiddels over eens dat deze oorlogsmisdaden structureel waren. En nu zijn er nieuwe onthullingen uit Sumatra. Daar vond op 5 januari 1949 een massaslachting plaats onder soldaten en burgers van het dorpje Rengat. Onderzoeker Anne-Lot Hoek reisde af naar Sumatra en deed een verbijsterende ontdekking. Op lokale monumenten uit de tijd van de Nederlandse bezetting blijkt dat het aantal slachtoffers schrikbarend afwijkt van de Nederlandse cijfers. Honderden doden zijn er gevallen; terwijl men in Nederland sprak over 80 doden. Bart Lutikhuis van het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde duidt de bevindingen vanuit de studio. Hij vermoedt dat er meer al bekende oorlogsincidenten bloediger zijn dan tot nu gedacht.Advocaat Liesbeth Zegveld reageert ook op het onderzoek. Zij is bereid om namens de nabestaanden een zaak aan te spannen, maar zou liever zien dat de Nederlandse overheid zelf grondig onderzoek doet. Meer informatie over oorlogsmisdaden op Sumatra: www.annelothoek.com

Het bloedbad van Rengat

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.