De hoge stikstofuitstoot in Nederland leidt tot ernstige natuurschade. Boerenstallen, fabrieken, maar ook auto’s zorgen samen voor teveel stikstof in het milieu. Veel soorten kunnen daar niet tegen, waardoor natuurgebieden hard achteruit dreigen te gaan.Een nieuw stikstofbeleid moet hier paal en perk aan stellen. De rekensom is simpel: minder vee, minder industrie en minder auto’s leiden tot minder stikstof in de lucht, maar dat is een gevoelige keuze. Daarom heeft de overheid gekozen voor een stikstofbeleid dat de economie niet zal afremmen.De komende jaren zal de natuur weerbaarder worden gemaakt, moeten auto’s schoner worden en proberen boeren minder stikstof uit te stoten. Dit moet leiden tot minder stikstof in het milieu. Maar ondanks dat nog niet bekend is of deze maatregelen daadwerkelijk leiden tot minder stikstofuitstoot, vloeit deze winst voor een groot deel weer terug naar de vervuiler: omdat de hoeveelheid uitgestoten stikstof daalt mogen boerenbedrijven nieuwe stallen bouwen. Leent Nederland op deze manier van de toekomst? Zal Nederland op deze manier de natuurdoelen die Europa heeft gesteld wel halen?

Het stikstofbeleid: lenen van de toekomst?

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.