Energieleveranciers misleiden de consument met de verkoop van CO2-gecompenseerd gas. Volgens de leveranciers wordt de uitstoot soms “volledig” gecompenseerd door investeringen in duurzame projecten elders op de wereld. We analyseerden de kwaliteit van zo’n 80 compensatieprojecten van 17 energieleveranciers. Lees verder om te ontdekken wat jouw energieleverancier je belooft en waarom zij die belofte niet waar kunnen maken.

Gasleveranciers compenseren de CO2-uitstoot van gasverbranding meestal niet met het planten van bomen, zoals je misschien verwacht. In plaats daarvan kopen de meeste CO2-certificaten van oude wind- en zonne-energie-parken, die dat geld vaak niet nodig hebben, omdat ze al gebouwd waren zonder deze inkomsten. Of ze investeren in goedbedoelde projecten die efficiënte kooktoestellen uitdelen of bossen moeten beschermen tegen ontbossing. Maar al deze projecten overdrijven hoeveel CO2 zij reduceren, waardoor de vaak stevige milieuclaims van energieleveranciers geen stand houden.

Gascentrale gehuld in groene gloed met windmolens

Energieleveranciers misleiden klanten met CO2-gecompenseerd gas

Onderzoek van Pointer toont aan dat deze projecten in sommige gevallen zelfs helemaal geen compensatie-effect hebben.

Je kunt denken: wat maakt het uit wat ze claimen, ze doen tenminste iets tegen klimaatverandering. Maar al te stellige claims kunnen juist nadelig uitpakken voor het klimaat, legt universitair hoofddocent Clemens Kaupa uit. “Dit is greenwashing. Wat bedrijven heel vaak doen is zeggen dat het oké is om gewoon met fossiele brandstoffen door te gaan, omdat de klimaatschade kan worden gecompenseerd. Ze suggereren daarmee dat je gewoon kunt doorgaan met wat je nu doet.”

De Europese Commissie werkt aan wetgeving die greenwashing moet uitbannen. Milieuclaims die op compensatie zijn gebaseerd worden vanaf 2026 verboden.

Elk CO2-certificaat staat voor 1 ton gereduceerde CO2. Grofweg zijn er drie soorten CO2-compensatieprojecten: projecten die CO2-uitstoot verminderen, vermijden of juist CO2 verwijderen uit de atmosfeer.

knd-app
Style
Redesign 2022

Vermijdings- en verminderingsprojecten verlagen toekomstige emissies maar neutraliseren geen bestaande broeikasgassen. Alleen met verwijderingsprojecten kun je theoretisch CO2 direct uit de lucht halen en zo neutraliteit claimen. Toch kunnen zelfs deze projecten niet garanderen dat ze de zekere CO2-uitstoot, die voor zo’n duizend jaar bijdraagt aan klimaatopwarming, volledig ongedaan maken. Zo kunnen bomen gekapt worden, sterven door ziekten, of de bomen maken toch plaats voor een nieuwe woonwijk. Hierdoor komt de opgeslagen CO2 alsnog vrij.

Van de twintig energieleveranciers die het meest genoemd worden bij prijsvergelijkers, bieden er vijftien 'CO2-gecompenseerd gas' aan. Vattenfall en Essent stopten een paar jaar geleden met de verkoop van CO2-gecompenseerd gas, maar compenseren lopende contracten nog wel. Drie leveranciers, Energiedirect, Clean Energie en Mega, bieden helemaal geen CO2-gecompenseerd gas aan.

Benieuwd naar wat jouw energieleverancier claimt en of hun compensatieprojecten CO2 reduceren? Kies hier een energieleverancier. Zit jouw leverancier er niet bij? Laat het ons weten.

knd-c02
Style
Redesign 2022

Makers

Stagiair