Het gebruik van de illegale partydrug MDMA als behandeling voor mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS): het zou binnenkort weleens werkelijkheid kunnen worden. In combinatie met psychotherapie biedt deze drug mogelijk verlichting aan mensen die de meest ernstige vormen van PTSS hebben. Pointer doet de komende weken onderzoek naar underground psychedelische therapieën.

Hoewel er meerdere onderzoeken naar deze vorm van therapie lopen en enkele mensen al zijn behandeld als onderdeel van studies, is deze behandeling nog niet goedgekeurd in Nederland. Toch kun je online met slechts enkele klikken een "underground MDMA-therapie" boeken.

Oproep

We doen bij Pointer de komende weken meer onderzoek naar underground psychedelische therapieën. Ben je bekend met MDMA-therapie of andere psychedelische therapieën? Dan horen onze KRO-NCRV-journalisten graag jouw ervaringen.

In “MDMA voor je trauma” horen we het verhaal van Janneke (echte naam bekend bij de redactie), zij onderging zo’n MDMA-therapie. Jarenlange kreeg ze therapie voor trauma's uit haar jeugd, zonder positief resultaat: "Zulke trauma's zijn zo complex, ze zijn niet gemakkelijk op te lossen met schematherapie of Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR)."

Underground MDMA-therapie

Janneke verdiepte zich in psychedelische therapieën en al snel kwam ze uit bij aanbieders van MDMA-therapie. Ondanks dat het geven van een psychedelische therapie (nog) niet is toegestaan in Nederland, besloot ze toch de gok te wagen.

Na inname van MDMA in de ochtend, ligt Janneke rustig, luisterend naar passende muziek via een koptelefoon met een oogmasker op. Haar therapeut begeleidt het hele proces. De gevoelens die het belangrijkst zijn voor Janneke, komen vanzelf naar boven. Het kan het meest traumatische moment zijn, maar ook vroege jeugdherinneringen. Met MDMA ervaart ze minder schaamte en kan ze meer emoties ervaren dan normaal. Op zo'n dag kan er veel worden verwerkt, is het uitgangspunt van psychedelische therapie. Janneke onderging in totaal vier MDMA-sessies en sindsdien gaat het veel beter met haar. "Vroeger kostte alles moeite, zelfs eenvoudige interacties met mensen. Hoewel het nu nog steeds niet moeiteloos gaat, is het wel veel gemakkelijker geworden. Dat is echt een opluchting."

Legalisering van MDMA

Legalisering van MDMA als medicijn, zou dat een verstandig besluit zijn? Psychiater Tijmen Bostoen is positief over de mogelijkheden: “We zien in de geestelijke gezondheidszorg dat er veel verschillende vormen van traumabehandeling zijn. Maar we zien ook dat het aantal mensen die uiteindelijk baat hebben bij die behandelingen relatief laag ligt. De vraag naar nieuwe effectieve behandelingen voor PTSS is daarom enorm. Het mooie van MDMA-therapie is dat we een bestaande setting (psychotherapie) kunnen gebruiken en patiënten slechts een paar keer hoeven bloot te stellen aan MDMA. De combinatie hiervan kan zeer krachtig zijn en de effecten van enkele MDMA-therapiesessies kunnen zelfs jaren later nog merkbaar zijn. Dit kan in mijn ogen echt een oplossing bieden voor uitbehandelde mensen met PTSS.”

Kritiek

Hoogleraar in de psychiatrie Jim van Os vindt juist dat MDMA of andere psychedelica niet gebruikt moeten worden in de psychiatrie. “Het gevaar schuilt in wat er kan gebeuren als we op grote schaal medische professionals toestemming geven om dit aan iedereen voor te schrijven. Kijk maar naar wat er is gebeurd met antidepressiva, oxycodon en benzodiazepinen. Dit zijn zeer verslavende middelen die relatief weinig mensen echt helpen op de lange termijn. De effecten van deze middelen zijn erg onvoorspelbaar.”

Oproep

We doen bij Pointer komende weken meer onderzoek naar underground psychedelische therapieën. Ben je bekend met MDMA- of andere psychedelische therapieën? Vertel dan hier over je ervaringen.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers