De nieuwe podcastserie Jong en Vast duikt in de wereld van de jeugddetentie. In de eerste aflevering vertelt ‘Kleine’ over de poging tot doodslag waarvan hij wordt verdacht, na een confrontatie met twee mannen. Medewerkers leggen uit hoe je moet omgaan met een groep pubers, die allemaal vastzitten voor ernstige delicten.

Jong en Vast volgt jonge daders en verdachten in jeugdgevangenis Teylingereind. Journalist Tom Veldhuijzen gaat uitgebreid in gesprek met jongeren, behandelaren en beveiligers over wat deze jonge mensen hebben gedaan en hoe ze straks weer terugkeren in de maatschappij.

In Teylingereind zitten jongeren tussen de 12 en de 24 jaar, die (nog) berecht worden volgens het jeugdstrafrecht. Het gaat om de meest zware delicten, zoals moord, roofovervallen en geweldsincidenten. De meeste jongeren verblijven er niet langer dan een paar maanden, omdat ze bijvoorbeeld in voorarrest zitten. Een kleine groep jongeren zit in Teylingereind met een PIJ-maatregel, in de volksmond ook wel ‘jeugd-tbs’.
Te gast in de uitzending is Henk Ferwerda, criminoloog & directeur bij Bureau Beke. De jeugdcriminaliteit neemt af, maar wordt wel ernstiger. Valt het tij nog te keren?

Luister naar deel 1 van Jong en Vast 'Rijst met bruine bonen'.

Jong en Vast, deel 2 - 'Maak je moeder trots'

De nieuwe podcastserie Jong en Vast duikt in de wereld van de jeugddetentie. Nigel heeft de PIJ-maatregel, ook wel ‘jeugd-tbs’, en volgt een behandeling in Teylingereind. Hij is in zijn jonge leven al veel met justitie in aanraking gekomen. De beveiliging in Teylingereind geeft een training fysieke weerbaarheid en legt uit hoe ze de drugs buiten de deur proberen te houden. Kleine hoort of hij thuis met een enkelband zijn strafeis mag afwachten. Te gast in de uitzending is Shamir Ceuleers van het Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM).

Jong en Vast, deel 3: ‘De emmer die overliep’

Peter is een boomlange jongen uit Groningen. Hij heeft van de rechter een PIJ-maatregel gekregen, na een poging tot doodslag. Binnen de muren van Teylingereind heeft hij verschillende baantjes en is hij een enthousiaste basketballer. Nigel’s vader is op bezoek en vertelt over zijn ervaringen met een zoon in jeugddetentie.

Studiogesprek: In Arnhem wordt jeugdcriminaliteit sinds 2020 met grote prioriteit aangepakt, een model dat sinds dit jaar omarmt wordt door minister Dilan Yesilgöz. Gideon Zandstra, teamchef van de politie in Arnhem Noord vertelt over de situatie in Arnhem.

Jong en Vast, deel 4: 'Vallen en opstaan'

Voor veel jongeren in detentie is verslaving aan drugs een groot probleem. Igor woont nu een jaar buiten de muren Teylingereind. Hoewel hij hard werkt aan het opbouwen van een leven, heeft hij grote moeite om van de drugs af te blijven. Familietherapie heeft een belangrijke rol om het leven de jongere en zijn omgeving weer op de rails te krijgen. En hoe blijf je na je straf of behandeling op beide benen staan in de buitenwereld?

Studiogesprek: De jeugdgevangenissen in Nederland, zoals Teylingereind, zijn hoofdzakelijk bezig met resocialisatie van de jongeren die daar vastzitten. Werkt die Nederlandse insteek nog wel voldoende? We spreken er over met jeugdstrafrechtdeskundige Peter van de Laan.

Jong en Vast, deel 5: ‘Een blinde muur’

In Teylingereind zitten ook jongeren op een observatieafdeling. Als een zaak zeer ernstig is, en er grote vraagtekens zijn waarom een jongere een delict heeft gepleegd, dan kan de rechter een verdachte ter observatie plaatsen. Het hele leven van een jongere wordt dan in kaart gebracht en het gedrag van de verdachte uitvoerig geanalyseerd. In de laatste aflevering van Jong en Vast vertellen medewerkers over de observatieafdeling in Teylingereind.

Luister hier deel 5 van deze podcast: 'Een blinde muur'

Makers