Kamervragen na onderzoek Pointer en Tubantia naar Kanaaldrama in Twente

De afgelopen weken dook Pointer, in samenwerking met de Twentse krant Tubantia in het kanaaldrama bij het kanaal Almelo-De Haandrik. Ruim 400 woningen verzakten daar na werkzaamheden van de provincie. De werkzaamheden zijn al vier jaar afgelopen, maar nog steeds staan er woningen in de stutten en breken er muren los. Het maakt bewoners radeloos.

De provincie is in veel gevallen de veroorzaker, maar mag per woning bepalen of iemand vergoeding krijgt én kan bezwaren zelfstandig afwikkelen. Zelfs een gang naar de rechter is bijna onmogelijk. De onafhankelijkheid is ver weg, zien bestuurskundigen. Waarom mag dit?

Bewoners aan hun lot overgelaten

Het onderzoek van Pointer en Tubantia was voor Kamerlid Sandra Beckerman van de SP reden om vragen te stellen over het kanaaldrama aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers. Hoe lang vindt de Minister dat gedupeerden van lokaal overheidsbeleid aan hun lot kunnen worden overgelaten? En herkent hij de parallellen met de problemen in Groningen en de toeslagenaffaire?

Kijk hier de uitzending van Pointer terug over het kanaaldrama of lees het artikel over Arjan, een van de gedupeerde bewoners die besloot zijn huis roze te verven, uit protest tegen de schadeafwikkelingen.