Wat is de invloed van klimaatsceptische lobbyclubs op gemeentelijke plannen voor duurzame energie? Deze uitzending gaat onder andere over Clintel, een organisatie waar we eerder dit verhaal over schreven.

Klimaatconflict in de gemeenteraad
14 min 49 s

Een lobbyclub maakt angstbeelden over windmolens. De voorman, een voormalig wethouder, probeert nu in de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede te komen. Die lobbyclub, 'RES in beeld', is een website die fotomontages maakt van windmolenplannen in heel Nederland, om de publieke opinie te beïnvloeden. Het is een initiatief van een klimaatsceptische organisatie, die geld uit de fossiele industrie ontving. Misinformatie over plannen van windmolens op land leidt soms tot jaren vertraging, zo vertellen betrokkenen. In Wijk bij Duurstede loopt de windmolendiscussie zo hoog op dat een wethouder na 27 jaar stopte in de lokale politiek.

*Edit 20 mei 2022: Clintel heeft Pointer na publicatie benaderd over deze uitzending en het bijbehorende artikel. Clintel stelt dat zij niet wordt gefinancierd door de olie-industrie en dat de afbeeldingen op de website RESinBeeld.nl impressies zijn en dat de definitieve locatie van de windmolens nog niet bekend is. Volgens Clintel doet zij niet aan beeldmanipulatie en probeert zij juist het publiek zo objectief mogelijk te informeren over de consequenties van de Regionale Energie Strategie.

Correctie
In deze uitzending meldt Pointer dat Clintel deels wordt gefinancierd door de olie-industrie. Op 7 juni 2022 heeft de Rechtbank Midden-Nederland in kort geding geoordeeld dat deze bewering ‘onvoldoende steun vindt in het beschikbare feitenmateriaal’. De rechter overwoog: ‘Uit de betrokkenheid van Berkhout bij CFGSEC en de omstandigheid dat auteurs van Clintel geld ontvangen vanuit de olie-industrie, valt wellicht een verband te construeren tussen Clintel en de olie-industrie, maar dat betekent nog niet dat Clintel ook gefinancierd wordt vanuit de olie-industrie.’ Pointer heeft deze correctie toegevoegd uit het oogpunt van volledigheid.

Kijk hier voor de volledige uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland.