Met de groei van het aantal Afrikaanse vluchtelingen die per boot de overtocht naar Italië maken, is een nieuwe, grote groep uitgebuite migranten ontstaan. Al jaren werken migranten uit Oost- Europa voor weinig geld op het Italiaanse platteland. Zoals ook in Spanje gebeurt met Marokkaanse en Tunesisch seizoenwerkers. Het IOM (Internationale Organisatie voor Migratie)schat dat er bijna een half miljoen migranten op het Italiaanse platteland werkzaam zijn. De werkomstandigheden en de lage lonen in Italië worden veelal vergeleken met moderne slavernij. Ze krijgen zo weinig betaald, dat ze geen huisvesting kunnen veroorloven. In groepen van soms wel honderden landarbeiders, slapen ze in tentenkampen. Uit reportages van Reporter Radio blijkt dat het een algemeen geaccepteerd fenomeen is. “Het is heel goedkoop om hen te laten werken. Ze nemen geen Italiaan aan zoals ik,want daar moeten landeigenaren premies over betalen. Helaas is het nu eenmaal zo in Italië,” legt een sinaasappelverkoper op de markt in Catania uit. Lonen van slechts 25 euro per dag voor zwaar pluk- en raapwerk. Lange dagen zonder recht op pauze, zonder eten en zonder verzorging als je gewond raakt of ziek wordt. Wie klaagt, wordt geslagen,bedreigd en weggestuurd. Verslaggever Gabriella Adèr gingop bezoek bij arbeiders in Hotel Sudan. Een geïmproviseerd tentenkamp opSicilië, waar tijdens de oogsttijd wel honderden mannen van Sudanese enSenegalese afkomst wonen en werken. Te gast in de studio is Jeroen Doomernik,hoogleraar migratie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook hij herkent dejarenlange traditie van moderne slavernij in landen als Italië en Spanje. “De migranten hebben geen betere optie. Zedoen soms wel aangiftes, maar ik zou me in Italië- en ook in Nederland- daarniet teveel van voorstellen. Je kan naar de autoriteiten, maar je hebt geenwerkvergunning dus de angst is dat ze je natuurlijk deporteren. Dus dat risicoga je niet lopen, als je met veel moeite naar Italië bent gekomen. Dan grijp jealles aan om toch geld te verdienen. Tenslotte zocht Reporter Radio uit waar dat fruit terecht komt: van de Italiaanse akkers tot aan de schappen in onze supermarkten. Ook multinationals als Coca-Cola en Nestle zouden de door de slaven geteelde vruchten opkopen en als basis voor hun productengebruiken. Volgens Europarlementariër – en voormalig leider van de FNV Vakbond- zouden zij in theorie verantwoordelijk zijn voor de arbeidsomstandigheden van deze migranten.Inmiddels is er dankzij justitiële onderzoeken en opstanden door uitgebuite migranten, meer bewustzijn in Italië gecreëerd. Zo heeft supermarktketen Coop,die ook in Nederland supermarkten heeft besloten om ‘verkeerd fruit’ te bannen. Binnenkort buigt de Italiaanse senaat zich over een aanpassing van de antimaffia-wet, waardoor dan zowel de tussenpersonen als bedrijven die het fruit opkopen, vervolgd kunnen worden.

Moderne Slavernij

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.