Woningbouwverenigingen kunnen sinds begin dit jaar makkelijker huurcontracten ontbinden na aanslagen met explosieven, zonder tussenkomst van de rechter. Het politieonderzoek naar de achtergrond van de aanslag moet snel en is vaak slordig, hoort Pointer. Bewoners komen op straat te staan, maar in de helft van de gevallen is er geen connectie met criminaliteit.

Pointer pop-up Rotterdam: bommen en granaten

In de strijd tegen explosievengeweld verliest de burgemeester haar menselijke gezicht

Niet iedere explosie is het werk van drugscriminelen. Bij de helft gaat het om ruzies tussen Rotterdammers. Voor de burgemeester maakt dat niet uit; die sluit de woning. Zonder tussenkomst van een rechter mag de woningcorporatie vervolgens het huurcontract ontbinden. Waar is bij deze rücksichtslose maatregel de menselijkheid, die onze nieuwe burgemeester zo hoog heeft zitten?

Mijnheer Z.* heeft pech. Afgelopen zomer legden onbekenden ‘s nachts een spijkerbom voor zijn deur in Rotterdam-West. Een aantal ruiten sprong en de schroeven uit het explosief verspreidden zich door het flatgebouw. Sindsdien kijkt meneer Z. voortdurend over zijn schouder. Zoals hij zijn er tientallen Rotterdammers die geen idee hebben wie die bom daar heeft neergelegd en vooral: waarom.

Mijnheer Z. deed vorige maand zijn verhaal bij de algemene bezwaarschriftencommissie, een raad van drie onafhankelijke juristen bij wie Rotterdammers terechtkunnen als ze het niet eens zijn met een besluit van de gemeente. In Kamer 1 van deze commissie worden de bezwaren van Rotterdammers tegen besluiten van de burgemeester getoetst, zoals het ‘bestuurlijk’ sluiten van woningen zonder tussenkomst van een rechter. Dat gebeurt bij explosieven, maar ook bij de vondst van wapens of drugs. Steeds meer mensen maken bezwaar tegen burgemeestersbesluiten: in 2022 waren het er 181, in 2023 373.

Het afgelopen jaar ging in Rotterdam 94 keer een explosief af bij een pand. Daarmee lijkt het aantal explosies te stabiliseren. In 2023 waren er 147 aanslagen op panden terwijl dat er in 2022 nog 49 waren. Voor criminelen is een vuurwerk- of brandbom een relatief eenvoudige manier om tegenstanders het zwijgen op te leggen. Nog dezelfde dag wordt de bewoner voor minimaal een maand zijn huis uitgezet. Maar inmiddels zijn er aanwijzingen dat ook ‘gewone’ Rotterdammers bommen gebruiken om wraak te nemen op buren, exen en zakenpartners. Volgens de politie gaat het om minstens de helft van alle explosies. Ook zijn er regelmatig vergisaanslagen.

Lees verder bij Vers Beton

*) Om privacyredenen vermelden wij niet meneer Z.’s volledige naam. Die is bij de Vers Beton-redactie bekend.

Makers

Onderzoeksjournalist Vers Beton

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.