Mensen met financiële problemen hebben hulp nodig, hoe eerder hoe beter. Dat uitgangspunt staat sinds 2021 in de wet, het wordt vroegsignalering genoemd. Vroegsignalering betekent dat vastelastenpartners (de energie- en waterleveranciers, de zorgverzekeraar en woningverhuurders) verplicht zijn een betalingsachterstand bij de gemeente te melden. Vervolgens is het aan de gemeente om contact op te nemen met de inwoner en hulp aan te bieden. Te gast: Ellen Hennekens NVVK en Paul Otter. Reportages van Joga Brouwers met Thushari Koppejan en Cheyenne, Monika Reijnierse, Marco Rave en Christien van Midloo. Lees ook: Aantal huishoudens met schulden gestegen, vroegsignalering nog niet gewenste effect

Schulden: voorkomen is beter dan genezen

Schuldhulp

Nieuw systeem vroegsignalering is Cheyenne’s redding

Eerste hulp bij schulden

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.