SP stelt Kamervragen naar aanleiding van uitzending over diagnosefraude bij burn-out behandelingen

Tweede Kamerlid voor de SP Maarten Hijink heeft Kamervragen gesteld over de behandeling van burn-outs, die niet vergoed worden vanuit het basispakket. Aanleiding is ons onderzoek naar diagnosefraude bij de behandeling van burn-out. Hijink wil van minister Van Ark (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten of zij bereid is te heroverwegen om de behandeling van burn-out vanuit het basispakket te vergoeden.

Zondag 28 maart ging onze radio-uitzending over de hulpverleners die massaal de regeltjes omzeilen om mensen met een burn-out te kunnen behandelen. Sinds 2013 wordt de behandeling voor burn-out niet langer vergoed. Werknemers moeten die behandeling zélf betalen. Psychologen hebben daar iets op gevonden. Ze plakken een andere label - angststoornis of depressie - op de behandeling, zodat die alsnog bij de zorgverzekeraar kan worden gedeclareerd. Deskundigen spreken van een weeffout in het systeem.

Kamerlid Maarten Hijink (SP) vraagt de minister nu wat zij ervan vindt dat psychologen een andere behandeling toch vergoed krijgen. “Waarom is de behandeling voor een burn-out uit het basispakket gehaald, terwijl het erkend wordt als beroepsziekte? Klik hier om de schriftelijke vragen te lezen.