Als het aan de nieuwe coalitie ligt, krijgen statushouders binnenkort geen voorrang meer op een sociale huurwoning. Voortaan moeten zij jarenlang wachten tot er een plek vrijkomt op de wachtlijst. Maar waar kunnen zij in de tussentijd heen? De gemeente Castricum loopt al vooruit op dit aangekondigde beleid en huisvest statushouders in een verlaten tractorshowroom. Andere gemeenten maken zich juist grote zorgen: zij voorspellen dat asielzoekerscentra nóg voller komen te zitten, dat statushouders zullen worden uitgebuit op de private woningmarkt en dat veel van hen op straat zullen belanden.

In de studio Jaco Dagevos, onderzoeker SCP en bijzonder hoogleraar integratie en migratie aan Erasmus universiteit Rotterdam en Gijs van Malsen, wethouder volkshuisvesting en integratie Rijswijk.

Statushouders in de showroom

Statushouders

Gemeenten: verbod op voorrang sociale huurwoningen statushouders onwerkbaar

Als het aan de huidige coalitie ligt, krijgen vluchtelingen met een verblijfsvergunning geen voorrang meer op een sociale huurwoning. Dit plan baart gemeenten grote zorgen.

Makers

Journalist

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.