In de asielzoekerscentra wachten vooral alleenstaande statushouders op een zelfstandige woning. Het is lastig om voor hen een geschikte woning te vinden, bleek eerder uit een radio-uitzending van Pointer waarin gemeenten hun zorgen uitspreken over de doorstroom van statushouders. Nu blijkt dat er nauwelijks woningen zijn voor alleenstaande statushouders. 

Woningcorporaties beschikken namelijk over meer eengezinswoningen dan over woningen voor één persoon. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), die de NOS heeft geanalyseerd. Statushouders zijn voor 85 procent alleenstaand, al wachten veel van hen nog op eventueel nareizende familie.

Een asielzoeker die een verblijfsvergunning heeft gekregen wordt toegewezen aan een gemeente. Die gemeente is vervolgens verantwoordelijk voor de huisvesting. Vrijwel altijd plaatsen de gemeenten de statushouders in sociale huurwoningen die vrijkomen. Vooral de huizen voor één persoon zijn schaars: nog geen tien procent van de sociale huurwoningen is 50 vierkante meter of kleiner.

Doorstroming loopt vast

Per 1 juli wachten bijna 11.000 statushouders op een woning. Velen van hen blijven daardoor noodgedwongen in het asielzoekerscentrum, waar ze een plek bezet houden voor nieuwe asielzoekers.

Statushouders

Gemeenten: verbod op voorrang sociale huurwoningen statushouders onwerkbaar

Als het aan de huidige coalitie ligt, krijgen vluchtelingen met een verblijfsvergunning geen voorrang meer op een sociale huurwoning. Dit plan baart gemeenten grote zorgen.

Momenteel bepalen de gemeenten zelf of ze statushouders voorrang geven bij de toewijzing van een sociale huurwoning. In de praktijk doet vrijwel elke gemeente dat. Het nieuwe kabinet wil dit gemeenten in de toekomst gaan verbieden.

Vrees voor overvolle azc's, dakloosheid en uitbuiting

Uit onderzoek van KRO-NCRV's Pointer blijkt dat dit kabinetsplan gemeenten grote zorgen baart. Gevreesde gevolgen zijn overvolle asielzoekerscentra, grote groepen nieuwe daklozen en statushouders die worden uitgebuit in de private huursector.

Luister naar de uitzending die Pointer hier vorige maand over maakte:

Statushouders in de showroom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.