Een gereformeerde lobbyclub uit Bodegraven strijdt met behulp van conservatieve Amerikaanse denktanks, Goudse kaashandelaren, Amerikaans ambassadeur Pete Hoekstra en Forum voor Democratie tegen homohuwelijken, abortus en gelijke rechten. Samen met Follow the Money doken we in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in het religieus rechtse netwerk.

Amerikaanse conservatieve denktanks zoals The Heritage Foundation, Alliance Defending Freedom en Action Institute pompen al jaren miljoenen in christelijke Europese groeperingen om hun campagnes rond "gezinswaarden" wereldwijd kracht bij te zetten. Met het fortuin van rijke families zoals DeVos, Koch en Scaife strijden de denktanks tegen LHBT+-rechten.

Ook het Nederlandse Transatlantic Christian Council (TCC), een gereformeerde lobbyclub uit Bodegraven dat in 2013 werd opgericht door SGP’er Henk Jan van Schothorst, krijgt financiering van de Amerikaanse denktanks. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, is onderdeel van deze christelijke conservatieve beweging. Hij heeft veel contact met Henk Jan van Schothorst, introduceerde hem onder meer bij Amerikaanse onderwijsminister Betsy DeVos en nodigde de bij TCC aangesloten ondernemers uit in zijn ambtswoning in Den Haag.

Een van de bij TCC-aangesloten ondernemers is gereformeerd vastgoedhandelaar Cor Verkade. Verkade geeft onderdak aan Forum voor Democratie en adviseerde Baudet in 2014 de partij op te richten. Baudet was een van de sprekers bij de oprichtingsconferentie van TCC en zat samen met Van Schothorst aan tafel bij de conferentie van het Danube Institute. Ook was Van Schothorst aanwezig bij de start-up meetings van Forum voor Democratie, toen Baudet van de denktank in 2015 een politieke partij maakte.

"Ik werk niet met Thierry samen, maar ik kan hem wel zo bellen" reageert Van Schothorst. "Mensen die hetzelfde geluid en de dezelfde doelstelling nastreven, daar probeer je samen mee op te trekken. Maar het beleid is belangrijker dan de persoon zelf."

Dit onderzoek is in samenwerking met freelance journalist Traci White en platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money tot stand gekomen

Pointer
10 min 29 s

De Transatlantic Christian Council is een van de meest invloedrijke Amerikaanse lobbyclubs. Ze staan voor een conservatief christelijk gedachtegoed: tegen abortus, tegen het homohuwelijk en voor christelijk onderwijs. In Nederland lijkt de strijd van Trump misschien voor velen een ver-van-mijn-bedshow, maar juist hier heeft Trump een actieve medestander. Henk Jan van Schothorst - voormalig lobbyist van de SGP - is met steun van omstreden Amerikaanse denktanks, Goudse kaashandelaren en Amerikaans ambassadeur Pete Hoekstra onderdeel van deze internationale lobbyorganisatie, die als doel heeft wet- en regelgeving tegen te houden die de rechten rondom lgbt'ers, abortus, euthanasie en gelijke rechten voor vrouwen bevorderen. Hoe ver reikt de invloed van deze lobbyclub en welke rol speelt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland daarbij? Pointer dook in het netwerk van deze lobbyclub.

Makers

Onderzoeksjournalist / verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.