Tineke Maas is theaterdirecteur van een van de best lopende theaters van het land. Toch dreigt ook voor de Goudse Schouwburg faillissement als steun uitblijft. “Als er niets gebeurt dan moeten we in juli de sleutel inleveren.” 

Het is half april als we voor het eerst langsgaan bij de Goudse Schouwburg. Het theater ligt er stil en verlaten bij. Al ruim een maand blijft het podium van de schouwburg onbespeeld en de theaterstoelen leeg. Het contrast tussen de sombere sfeer in het theater en het vrolijke campagnemateriaal dat prijkt aan de muren kan haast niet groter. Het kan allemaal de prullenbak in, en dat doet pijn.

We bezoeken theaterdirecteur Tineke Maas voor ons onderzoek naar de Cultuurcrisis. Haar theater in Gouda hoort bij de 1 op de 3 theaters die het nieuwe theaterseizoen niet dreigen te halen indien een extra steunpakket vanuit de overheid uitblijft. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

“Als er niets gebeurt en als we niet op een of andere manier geholpen worden financieel, door wie dan ook, dan moeten we in juli zeggen: sorry, maar wij hebben geen geld meer om onze medewerkers te betalen. Dan is het klaar. Dan moet ik de sleutel gaan inleveren vrees ik.”

Genekt

Opmerkelijk, want de Goudse Schouwburg hoort tot een van de best draaiende theaters van het land. Bij een theater met vrijwel altijd uitverkochte zalen zou je denken dat het geld tegen de plinten klotst. Maar juist de goedlopende theaters die het minst afhankelijk zijn van subsidie worden in deze crisis volgens Maas het hardst geraakt.

De subsidie is hier altijd extreem laag geweest en dat nekt ons nu

Het steunpakket van driehonderd miljoen wordt namelijk voor negentig procent verdeeld onder rijksgesubsidieerde instellingen, zoals het Rijksmuseum. De overige 30 miljoen moet worden verdeeld onder tientallen zo niet honderden regionale podia en producenten, waaronder het theater in Gouda.

“Wij drijven voor het grootste deel op eigen middelen zoals kaartverkoop en horecaomzet. De subsidie is hier altijd extreem laag geweest omdat we altijd veel hoge eigen inkomsten hadden en dat nekt ons nu dus dubbel. Want waar haal ik nu 85 procent van mijn inkomsten vandaan als ik geen publiek mag ontvangen?”

Zoethoudertje

Vier weken na ons eerste bezoek aan de Goudse Schouwburg zoeken we Tineke Maas nog een keer op. Er lijkt goed nieuws te zijn voor de sector. Vanaf 1 juni mogen de theaters weer open met een maximale bezetting van dertig personen per zaal. Een maand later mogen er nog eens zeventig personen bij. Wat betekent dit voor de toekomst van de Goudse Schouwburg?

Volgens Maas is deze versoepeling van de maatregelen vooral bedoeld als een zoethoudertje. Een doekje voor het bloeden. Bij het horen van ‘het goede nieuws’ dacht ze: “Welke malloot heeft dit geadviseerd?” In ieder geval niet iemand vanuit de podiumkunstensector, vermoedt ze.

“Als we met dertig man opengaan en als je kijkt naar de vaste lasten die we hebben en iedereen die betaald moet worden als de deur opengaat. Dan moet ook het licht aan, dan moet de verwarming aan en bedenk het allemaal maar. Dan moet er gewoon een paar duizend euro bij op een avond. En dat kan niet.”

Ook honderd personen maakt niet veel verschil volgens haar. Hoe dan ook moet er geld bij. “Je moet logistiek gezien ook zorgen dat je aan al die protocollen voldoet en er moet extra schoongemaakt worden. Het kost je ongeveer twee keer zoveel aan personeel, wat betekent dat de kosten dermate hoog zijn dat het nog steeds niet uit kan.”

Reorganisatie

Als er op korte termijn geen extra steunpakket komt, is een reorganisatie volgens Maas onvermijdelijk. Afscheid nemen van collega's die de crisis niet zullen overleven komt steeds dichterbij. “We zullen op de een of andere manier heel erg moeten snijden in kosten of alternatieve mogelijkheden vinden om geld te verdienen. Wat kunnen we nog verpatsen? Kunnen we een benefiet organiseren?”

Opgeven is geen optie. En dus schrijft Maas een brandbrief naar de provincie Zuid-Holland en zit ze wekelijks om tafel met de cultuurwethouder van Gouda om te kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de Goudse Schouwburg overeind blijft. “Wij zijn een van de best lopende theaters van Nederland. Het kan toch niet zo zijn dat het theater in Gouda gaat verdwijnen omdat wij naast de subsidies van de provincie of het rijk grijpen?”

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.