17 december 2016

Wat kan je doen tegen de rook uit de schoorsteen van je buurman?

Bekijk meer artikelen over: Wonen en leefomgeving Bekijk meer artikelen over: Rookoverlast

Met de Kerstdagen voor de deur ontsteken steeds meer mensen de open haard. Maar niet iedereen is daar even blij mee. Eén op de tien Nederlanders ervaart hinder van de buren als zij de houtkachel of open haard stoken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar wat is hinder en kun je er iets tegen doen? We vragen onderzoeksbureau Blauw om een ‘gecertificeerde neus’ op Teun af te sturen.

Mensen die overlast ervaren van de kachel van de buren gaan ver om niet meer in de houtrook te hoeven leven. Ze plakken alle ventilatieroosters in hun huis dicht, doen handdoeken in de brievenbus en sommigen zetten zelfs hun huis te koop, lezen we in de tientallen e-mails die we ontvangen in ons dossier ‘rookoverlast’. Maar waarom zouden zij hun gedrag moeten aanpassen en niet de stoker?

‘Als je last hebt van de kachel van de buren, kan je daar eigenlijk weinig tegen doen,' vertelt Frans de Bree. De Bree is wat men noemt een ‘gecertificeerde neus’. Hij wordt ingehuurd om te ruiken of iemand inderdaad onaanvaardbare hinder heeft van de rook van een ander. Volgens het landelijk Bouwbesluit mogen mensen vanaf hun perceel namelijk geen hinder of schade voor anderen veroorzaken. Maar een probleem is dat het lastig objectief vast te stellen is wat hinder is. Ook zijn er geen normen vastgelegd die vaststellen wanneer houtrook schadelijk is, vertelt de Bree.

En dat leidt tot veel frustratie, vertelt advocaat Bibi Krot. ‘Als de schoorsteen van de stoker de juiste lengte heeft en op de juiste plek staat, dan voldoet het aan de regels van het landelijk Bouwbesluit en dan zegt de gemeente dat ze niets meer kunnen doen. Terwijl de buren wel degelijk hinder ondervinden van de rook.’ Krot vindt dan ook dat gemeenten meer moeten doen om hun inwoners bij te staan als ze last ervaren van de kachel van de buurman.

Auteurs

A.B.

Anne de Blok

Verslaggever