2 februari 2020

Ziek van cement

Cement is een bindmiddel, met water en zand erbij kun je een muurtje metselen. Op de zakken cement van 25 kilo die je in bouwmarkten kunt kopen, staat een houdbaarheidsdatum. Net zoals een pak melk of eieren is cement na verloop van tijd niet meer geschikt om mee te werken.

Reporter Radio deed onderzoek naar de houdbaarheid van cement en de consequenties van het overschrijden van die datum. Het nieuws: houdbaarheid cement verstreken,

Chroom 6 vrij spel

Bouwmarkten verkopen cement waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. In cement zit chroom 6 dat na de houdbaarheidsdatum tot gezondheidsrisico kan leiden. Chroom 6 veroorzaakt bij gebruikers allergische reacties als jeuk, kloven en blaren.

Reporter Radio deed een half jaar onderzoek in zes steden bij achttien bouwmarkten van Gamma, Praxis en Karwei. Bij 8 bouwmarkten waren de zakken tot 11 maanden over de houdbaarheidsdatum.

Professor dr. T. Rustemeyer van het AmsterdamUMC: de gevolgen van cementeczeem hebben veel impact op iemands leven. Zestig tot tachtig procent van de mensen die last van cementeczeem hebben, komen er nooit meer van af. Het kan betekenen dat mensen hun beroep niet meer uit kunnen oefenen.

Ziek van cement

Auteurs

J.B.

Joga Brouwers

Verslaggever radio