De Monitor
24 min 14 s

Schelden, slaan, schoppen, spugen en soms zelfs aanranding. Net als ambulancemedewerkers en andere werknemers met een publieke taak krijgen hulpverleners in de psychiatrie regelmatig te maken met agressie. Jaarlijks zo'n dertig tot veertig procent. Het gaat om een relatief kleine groep die verantwoordelijk is voor de meest ernstige incidenten, maar ook verbale agressie zoals doodsbedreigingen hebben een grote impact op hulpverleners. De overheid voert al jaren campagne tegen dit soort agressie en geweld. Maar aangiften van hulpverleners in de geestelijk gezondheidszorg worden vaak door justitie geseponeerd. Een veelgehoorde reden: agressie hoort bij het werken in de psychiatrie. Maar tot welke grens is dit geweld acceptabel? Heeft een psychiatrisch patiënt een vrijbrief om geweld te gebruiken tegen het personeel?

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.