6 februari 2018

‘Als dit echt is, durf ik de straat niet meer op, met al die hitsige vrouwen’

Bekijk meer artikelen over: Misinformatie en privacy Bekijk meer artikelen over: Online oplichting

Autisme, hoge leeftijd of een vechtscheiding. In ons onderzoek Online oplichting melden zich steeds meer mannen die in een dergelijke kwetsbare situatie zijn misleid op een datingsite.Zo zocht Bert (71) na een ongelukkige scheiding zijn heil op een site met Russische en Vietnamese vrouwen, ‘als het maar ver weg is van hier’. En zocht de ‘gelukkig’ getrouwde Peter (67) uit Drenthe het juist dichter bij huis.

Door gebeurtenissen in het verleden is er in het huwelijk van Peter geen ruimte voor seks. En dus zoekt hij dat met toestemming van zijn vrouw buiten de deur. ‘Schitterend dat zij zo groots is om dit toe te staan’, vertelt hij ons.

Buurtsexen.nl

Peter, die tot vorige maand geen enkele ervaring heeft op datingsites, gaat op internet op zoek naar een vrouw om seks mee te hebben. Of intimiteit zoals hij het zelf liever noemt. ‘Als het mij gaat om platte seks, snap ik ook wel dat daar er andere mogelijkheden zijn.’  Uiteindelijk vindt hij waar hij naar zoekt: buurtsexen.nl. En er wordt niet om de zaken heen gedraaid:  ‘Meld je nu aan en regel binnen vijf minuten sekscontact in de buurt’, lezen we op de site.

Hitsige vrouwen

‘Binnen vierentwintig uur ruim honderd berichten. En heel toevallig ook nog van vrouwen in de buurt van mijn woonplaats, een gat in Drenthe. Als dit echt waar is dan durf ik de straat niet meer op, met al die hitsige vrouwen.’ Het is allemaal erg onrealistisch. Maar een maand geleden is Peter minder sceptisch en schrijft hij zich in op de website. ‘Ik dacht in het begin dat het om echte vrouwen ging. Je koestert toch verwachtingen. Ik heb zelfs heel onnozel een leuke foto van mezelf in mijn profiel gezet.

Ze wonen allemaal in de omgeving, maar het lukt er geen eentje om een juiste omschrijving te geven van het dorp waar ik al dertig jaar woon.

Peter (67) uit Drenthe

Tweehonderd berichten in vijf weken

In totaal is Peter bijna vijf weken zoet op de website. Hij schaft bundels met credits aan, de interne valuta. Na die vijf weken is hij tweehonderd berichtjes verder, tweehonderd euro lichter en een illusie armer. ‘Ik zie nu wel dat het echt nergens op slaat. Alle vrouwen zijn tussen de dertig en veertig jaar. Dat is jong voor een man van 67 jaar. En ze wonen allemaal in de omgeving, maar het lukt er geen eentje om een juiste omschrijving te geven van het dorp waar ik al dertig jaar woon.’

Taalgebruik

Ook valt het taalgebruik op. ‘Allemaal dezelfde schrijftrant. De vrouwen lijken geïnstrueerd om je zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Rekken rekken rekken, dat is het sleutelwoord. Afspreken lukt niet.’ Ook de persoonlijke teksten bij de profielen vindt Peter vreemd. ‘De formulering is plat en overdreven. Zo zitten de meeste vrouwen toch helemaal niet in elkaar? Je kijkt of er een klik is, warmte, en van daaruit kan er dan intimiteit ontstaan.’ Maar zover is het voor Peter via deze website in ieder geval niet gekomen.

‘We zijn niet op aarde om elkaar te belazeren’

 Peter vindt zichzelf wel naïef, omdat de website zo gemakkelijk te doorzien is. In de kleine lettertjes onderaan de site lezen we dat het om een chatdienst gaat, met deels fictieve profielen. ‘Maar moeten naïeve mensen dan maar door schuld en schande wijzer worden? Zo zit ik niet in elkaar hoor.’Peter vindt dan ook dat het bedrijf achter de website verantwoordelijk is. ‘Je bent niet op deze aardkloot om mensen te belazeren. En dat is wat het bedrijf achter buurtsexen.nl in mijn ogen wel degelijk doet.’

Wie is er verantwoordelijk?

Peter is intussen een illusie armer, maar heeft geen zin om verhaal te halen. ‘Ik zou ook niet weten bij wie.’ In ons onderzoek blijkt het inderdaad lastig om te achterhalen wie er nu precies verantwoordelijk is voor de zogenaamde datingsites. Maar, in het geval van buurtsexen.nl vinden we een bedrijfsnaam en een emailadres. We sturen een bericht. Zodra we een reactie hebben laten we dat weten.

De naam van Bert is in dit artikel om privacyredenen gefingeerd.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Ik stuur je dan af en toe een update met de nieuwste artikelen en het laatste nieuws. Meld je hier aan.

Auteurs

K.V.

Karlijn Vernooij

Redacteur