Een Amerikaans bedrijf en rechts-populistische platformen uit Canada gebruiken het boerenprotest in Nederland voor eigen politieke en commerciële doeleinden. Op zaterdag 23 juli helpen ze een wereldwijd protest te organiseren om zogezegd de boeren in Nederland te steunen. Maar dat lijkt buiten de boerenprotestgroepen in Nederland om te gaan.

Op Twitter, Telegram en Facebook verschijnt op 15 juli een video waarin een wereldwijd protest wordt aangekondigd. Onder andere protestgroep Nederland in Verzet en het Canadese rechts-populistisch mediaplatform Rebel News delen deze aankondiging voor een protest op 23 juli. Ook in Nederland wordt gedemonstreerd en wel op de Dam in Amsterdam. Volgens de video, waarin de makers citaten van Martin Luther King en beelden van boerenprotesten en demonstraties van vissers gebruiken om mensen op te roepen deel te nemen, zal die dag wereldwijd worden gedemonstreerd als steunbetuiging voor de Nederlandse boeren.

Wie de demonstratie organiseert, wordt in de video niet duidelijk gemaakt. Volgens Michel Reijinga van Nederland in Verzet heeft er digitaal overleg plaatsgevonden op initiatief van de Amerikaanse tech-ondernemer Jeff Brain, betrokken bij de truckersprotesten in Canada, om samen het protest op te zetten. Ook is Rebel News er volgens Reijinga bij betrokken. "Nadat eerst Rebel News USA, Canada en UK zich aangemeld hadden ontstond er kort daarna ook contact met Freedom Convoy Canada, Freedom Convoy USA en Freedom Convoy Australia", schrijft hij in een nieuwsbrief van Nederland in Verzet.

De promotievideo voor het protest op 23 juli werd gelijktijdig op sociale media verspreid door Reijinga, Brain, Rebel News en het Canadese, alternatieve medium The Counter Signal.

Canadese aandacht

Sinds begin juni zetten boeren in heel Nederland protestacties op touw tegen de kabinetsplannen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. De protesten trekken sindsdien ook internationaal de aandacht. Met name van rechts-populistische media in Canada, waar boeren eveneens worden geconfronteerd met overheidsplannen om emissies te reduceren. Rebel News en The Counter Signal stuurden onder meer begin juli verslaggevers naar Nederland en publiceren nu dagelijks interviews en reportages over de boerenprotesten.

header boerenprotest

Hoe Nederlandse onzinverhalen over het boerenprotest wereldwijd veel aandacht krijgen

Terwijl ze in Nederland geen voet aan de grond krijgen.

Amerikaanse ondernemer

Jeff Brain, directeur van het Amerikaanse bedrijf CloutHub, is één van de aanjagers van het protest. CloutHub is een online platform dat ruimte biedt aan protestgroepen en complotdenkers die door reguliere sociale media worden geweerd. "Jeff Brain wil praten met Nederland in Verzet, Convoy Nederland, de boeren, de vissers en meer", schrijft Reijinga.

screenshot steve bannon

De oproepvideo voor het grote protest zit op 15 juli ook in het online programma van voormalig Trump-adviseur Steve Bannon. In deze uitzending vertelt Brain dat hij contact heeft gezocht met Nederlandse boeren. Naast een oproep om te protesteren, lijkt het interview ook als reclame voor zijn bedrijf te fungeren. "CloutHub is er zodat bezorgde mensen samen kunnen optrekken. Wij geven ze de middelen die ze nodig hebben", zegt Brain. "We hielpen de Canadese vrachtwagenchauffeurs tijdens het truckersprotest, door ze te helpen bij het organiseren en geld in te zamelen. Dat is waarom ik de Nederlandse boeren heb benaderd, om hen ook te bij te staan. Dat is wat ons platform doet."

Brain laat per mail weten zichzelf niet als organisator te zien van het protest op 23 juli. "Toen ik de boeren sprak en hun zorgen hoorde, stemde ik ermee in om hun boodschap te helpen overbrengen naar groepen en leiders buiten Nederland", schrijft hij. "Ik steun hun (de boeren, red.) recht om te demonstreren, en van wat ik gehoord heb, steun ik ook hun standpunten", laat Brain weten. Maar: "ze organiseren de demonstraties in Amsterdam zelf."

'Niet benaderd'

De boerenorganisaties in Nederland zijn echter niet betrokken bij de demonstratie. In de nieuwsbrief van Reijinga worden wél Nederlandse coronaprotestgroepen zoals Viruswaarheid en Hart voor Vrijheid genoemd als ondersteunende organisaties. Maar LTO, Agractie en Farmers Defence Force (FDF) komen er niet in voor, en op hun sociale media is de promotievideo ook niet terug te vinden.

"Boeren zullen zeker aanwezig zijn, maar laten zich niet sturen. FDF en Agractie zijn vanaf het begin op de hoogte maar laten zoals altijd niets horen", reageert Reijinga. Maar Wytse Sonnema, woordvoerder van LTO Nederland, laat weten: "LTO Nederland neemt niet deel aan deze actie en is – voor zover mij bekend – ook niet benaderd om mee te doen". Ook Bart Kemp, voorman van Agractie, zegt tegenover Pointer niet te zijn benaderd door de organisatoren. Of Farmers Defence Force is benaderd voor het protest is nog onduidelijk, ze hebben niet gereageerd op vragen van Pointer.

Polarisatie als verdienmodel

Rebel News en Counter Signal lijken op de boerenprotesten aan te slaan om meer bezoekers naar hun website te krijgen en zo meer geld binnen te halen. "Rebel News is geen nieuwsorganisatie die geïnteresseerd is in het gebalanceerd verslaan van gebeurtenissen over de hele wereld", zegt universitair docent Ahmed Al-Rawi, die eerder onderzoek deed naar de verspreiding van misinformatie. Volgens Al-Rawi haakt Rebel News in op de woede en frustratie die onder een deel van de gemeenschap leeft rond sociale kwesties in Europa en Noord-Amerika als immigratie, het naleven van coronamaatregelen en het tegengaan van klimaatverandering. "Zo krijgt Rebel News voldoende aandacht en de nodige financiering om te blijven bestaan en groeien."

Hoewel in de promotievideo voor de demonstratie wordt gezegd dat ook andere landen, waaronder Groot-Brittannië, de VS, Frankrijk, Italië, Australië en Duitsland, zijn opgeroepen mee te doen met het protest op 23 juli, is nog onduidelijk of daar gehoor aan wordt gegeven. Tot nu toe lijken vooral Canadese protestgroepen actief.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.