23 april 2020

Artiesten en theatermakers vragen zich af: Wie krijgt het geld van de al betaalde kaartjes?

De persconferentie van dinsdagavond zette de boel op scherp in de culturele sector. Alle evenementen worden afgelast tot 1 september en daarmee zet het kabinet een streep door de komende festivalzomer. Voor theaters en concertzalen verandert er vooralsnog niets, die blijven minimaal gesloten tot 20 mei. Het is nog allerminst zeker of ze daarna weer open kunnen.

Veel podia en producenten gaan ervan uit dat er tot 1 september geen optredens zullen zijn, ook al zijn veel kaartjes voor de optredens al verkocht. Het publiek moet thuisblijven en duizenden mensen op en rond het podium kunnen fluiten naar hun geld. Of toch niet?

Oproep

Voor ons onderzoek naar de Cultuurcrisis zijn we op zoek naar theatermakers, cabaretiers en musici die belanden in contractueel gesteggel nu de agenda voor de komende maanden noodgedwongen wordt leeggeruimd. Hoe wordt het geld verdeeld wanneer boekingen worden geannuleerd? Welke contractuele afspraken zijn er gemaakt? En hoe bindend zijn die?

Wij zijn benieuwd hoe poppodia en theaters omgaan met de financiële afwikkeling van geannuleerde voorstellingen. Zien artiesten en makers nog iets van het geld dat mensen hebben betaald voor hun voorstelling? En wat als mensen hun reeds betaalde kaartje straks inruilen voor een ander optreden?

Ben jij een theatermaker en lukt het niet om jouw voorstellingen te verplaatsen? Of speel jij in een band en had je een volle festivalzomer voor de boeg? We komen graag met je in contact via het tipformulier.

Auteurs

S.G.

Silvia Geurts

Redacteur