Miljonairs zijn niet heel veel gelukkiger dan mensen die minder geld op de bank hebben staan. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. Maar wat maakt mensen dan wél gelukkig? Wij spraken een ‘geluksprofessor’ om in ieder geval twee dingen te ontdekken die belangrijker zijn dan geld.

In 2017 steeg het aantal miljonairs in Nederland: 115 duizend huishoudens hadden een minimaal vermogen van één miljoen euro. Dat zijn er 1.400 meer dan het jaar daarvoor.

In tien jaar tijd zijn er zelfs 35.300 huishoudens bijgekomen met een vermogen van minimaal een miljoen, meldt het CBS. Maar dat bedrag was tien jaar geleden niet evenveel waard als vandaag de dag. Was je destijds een miljonair, dan ben je door inflatie wellicht die status kwijt. Gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling is de groei van aantal miljonairs dan ook een stuk minder, namelijk 14.500 huishoudens.

In absolute aantallen komen er dus steeds meer miljonairs bij. Maar dat betekent niet per se dat Nederlanders steeds rijker worden. Het aandeel van miljonairshuishoudens blijft al jaren stabiel en schommelt rond de 1,2 procent. Dat komt doordat het totaal aantal huishoudens net zo hard meestijgt als het aantal miljonairs.

Één miljoen euro maakt maar een klein beetje gelukkiger

Dromen van één miljoen op je bankrekening. In realiteit is het voor iets meer dan één op de honderd huishoudens weggelegd. Dus heeft dromen over gouden bergen wel zin?

Klein verschil in rapportcijfer

Beeld je eens in wat je met zoveel geld zou doen. Een prachtig huis in een rustige, veilige en chique wijk. Meerdere keren per jaar op vakantie. Personeel dat het huishouden voor je regelt, zodat je genoeg tijd overhoudt voor leuke dingen. Het CBS heeft echter via een enquête-onderzoek uitgezocht dat al deze luxe waarschijnlijk niet nodig is om een tevreden leven te leiden.

Het CBS vergeleek welke rapportcijfers van miljonairs en niet-miljonairs verschillende aspecten van hun leven geven. En wat blijkt: deze cijfers liggen erg dicht bij elkaar.

Logischerwijs is er een duidelijk verschil te zien wanneer je vraagt naar tevredenheid met de financiële situatie of toekomst. Maar kijk je naar onderwerpen zoals psychische gezondheid, sociaal leven, de hoeveelheid vrije tijd en veiligheid, dan geven beide groepen nagenoeg dezelfde cijfers: De miljonairs vaak net iets beter dan de niet-miljonairs.

Één miljoen euro maakt maar een klein beetje gelukkiger

Niet-miljonairs geven het leven als geheel een 7,6, de miljonairs een 8,0. Dat verschil van 0,4 punten is niet heel indrukwekkend. Ook valt op dat de cijfers voor tevredenheid sowieso vrij hoog zijn. Zijn Nederlanders echt zo gelukkig?

Één miljoen euro maakt maar een klein beetje gelukkiger

Volgens het World Happiness Report 2019 staat ons land op de vierde plek qua geluk. Een klein, tevreden landje met steeds meer miljonairs. Geld maakt dus niet heel veel gelukkiger, en over het algemeen mogen we niet klagen over levensvreugde. Hoe zit dat?

"Vooral in landen waar armoede heerst is geld belangrijker dan in welvarende landen", zegt Ruut Veenhoven, emeritus-professor Social Conditions For Human Happiness (of anders gezegd, een 'geluksprofessor') van de Erasmus University Rotterdam. "In een samenleving zoals de onze is het effect van inkomen en bezit op geluk misschien maar voor één of twee procent te verklaren. Er zijn andere, veel sterkere invloeden op het welzijn en geluk van mensen."

Twee tips om gelukkiger te worden: een goede geestelijke gezondheid, en investeer in sociale contacten.

Zo word je gelukkiger

Anders dan geld is het veel beter om zorg te dragen voor een goede geestelijke gezondheidszorg, zegt Veenhoven. "Het aantal GGZ-medewerkers in een land staat in direct verband met het aantal mensen dat gelukkig is. Dat is net zoiets als het aantal artsen en een langere levensduur."

Het grote probleem hier is dat er al een aantal kabinetten lang op de gezondheidszorg is bezuinigd. "Dit onderwerp krijgt politiek gezien weinig aandacht, omdat er geen sterke lobby is voor de GGZ. Deze sector moet het hebben van de pers en de wetenschap."

En ongeacht in welk land je woont, zijn goede sociale relaties ook een enorme boost voor je geluk. "Het is nou eenmaal moeilijk om gelukkig te zijn in je eentje."

Illustratie door Tijmen Snelderwaard

Makers