De afgelopen jaren heeft Lelystad hard gewerkt aan de opbouw van het jongerenwerk, met sportactiviteiten en talentencafé's. Juist deze vooruitgang staat op de nominatie om weer afgebroken te worden, vanwege het naderende ravijnjaar. In 2026 voert de Rijksoverheid namelijk een structurele bezuiniging op het gemeentefonds door.
Pointer deed de hele maand september onderzoek vanuit de pop-up redactie in Lelystad. Op 19 november was armoede onder jongeren één van de thema’s tijdens de live-uitzending vanuit de Flevomeerbibliotheek.
"We moeten bezuinigen. En het sociaal domein is daarvan niet gevrijwaard", zegt wethouder Annemiek Messelink van de ChristenUnie, tijdens de uitzending van Pointer. In juli presenteerde het College van burgemeester en wethouders een puntenplan met 115 voorstellen voor mogelijke bezuinigingen in Lelystad, op elk domein. Op tafel ligt het schrappen van sportsubsidies, afbraak van jeugdcoaches en een forse bezuiniging op de jeugdzorg en het armoedebeleid. De raad moet uiteindelijk de echte knopen doorhakken.
De gemeente Lelystad moet in 2025 zo’n vijf miljoen bezuinigen, het jaar erop rond de zeventien miljoen euro. Dat heeft te maken met bezuinigingen vanuit het Rijk op de bijdragen aan het gemeentefonds. Daar bovenop komt nog een extra bezuiniging op de jeugdzorg vanaf 2026. Ondanks de zorgen van honderden raadsleden, komt er vanuit Den Haag geen extra geld beschikbaar.
‘Misleidende term’
“Een ravijn klim je weer uit. Maar er komt gewoon een structurele bezuiniging aan”, zegt SP-Kamerlid Sarah Dobbe tijdens onze radio-uitzending. Daarom vindt ze het een ‘misleidende term’, en probeert ze de bezuinigingen in de Tweede Kamer van tafel te vegen. Of in ieder geval het verwachte tekort van 2,3 miljard euro in 2026 te dempen. Maar daar komt voorlopig dus nog niets van terecht.
“Een heleboel gemeenten worstelen nu al met de middelen die ze krijgen. De bezuinigingen landen straks bij armoedebestrijding en de jeugdzorg. En daar gaat het extra veel pijn doen”, zegt Dobbe.
Grote zorgen bij jongerenwerkers
Boven de supermarkt, in een oud kraakpand zit SPOT!, een buurthuis voor jongeren, dat met geld vanuit het Leger des Heils overeind wordt gehouden. Dagelijks komen er tientallen jongeren voor sport- of kookactiviteiten. “Veel jongeren die hier komen, hangen anders na schooltijd op straat. Wij gaan hier aan de slag met hun talenten, zoals muziek produceren, of leren koken, maar we zijn geen zorginstelling”, zegt jongerenwerker André van der Galiën.
“Ik houd mijn hart vast als de voorgenomen bezuinigingen straks worden doorgevoerd. Veel van deze jongeren lopen ook bij Jeugdzorg. Je merkt nu al dat het moeilijk is om de goede zorg voor deze jongeren te leveren, bijvoorbeeld na een uithuisplaatsing. Ik weet niet hoe het moet gaan met nog minder geld voor deze groep”, vindt van der Galiën.
Onmogelijke opdracht
Ondanks dat de bezuinigingen vanuit Den Haag worden doorgevoerd, is Dobbe ook kritisch op het handelen van wethouder Messelink en het College: “Je kan ook zeggen: deze onmogelijke opdracht kunnen wij niet uitvoeren. Ik vind dat je naar Den Haag moet om te zeggen: dit gaan we niet doen.”
Wethouder Messelink vindt die gedachte ‘te makkelijk’. “We hebben een puntenplan gemaakt met voorstellen die we afraden, tot punten die pijn doen, maar wel acceptabel zijn. Ik denk bijvoorbeeld dat we een bezuiniging op de jeugdzorg kunnen realiseren door dat opnieuw en effectiever in te richten.”
Op 12 november, na het herfstreces, volgt in de Lelystadse gemeenteraad de definitieve besluitvorming over dit onderwerp.
Luister hieronder het fragment uit de uitzending van Pointer Radio terug:
Jongeren met schulden slecht bereikt