Volg hier de Amerikaanse verkiezingen

header

Terugkijken: De Heilige Lobby

De politieke kruistocht van religieus rechts tot in de Tweede Kamer

header

Een gereformeerde lobbyclub uit Bodegraven strijdt met behulp van conservatieve Amerikaanse denktanks, Goudse kaashandelaren, Amerikaans ambassadeur Pete Hoekstra en Forum voor Democratie tegen homohuwelijken, abortus en gelijke rechten. Samen met Follow the Money doken we in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in het religieus rechtse netwerk.

Amerikaanse conservatieve denktanks zoals The Heritage Foundation, Alliance Defending Freedom en Action Institute pompen al jaren miljoenen in christelijke Europese groeperingen  om hun campagnes rond "gezinswaarden" wereldwijd kracht bij te zetten. Met het fortuin van rijke families zoals DeVos, Koch en Scaife strijden de denktanks tegen LHBT+-rechten.

Ook het Nederlandse Transatlantic Christian Council (TCC), een gereformeerde lobbyclub uit Bodegraven dat in 2013 werd opgericht door SGP’er Henk Jan van Schothorst, krijgt financiering van de Amerikaanse denktanks. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, is onderdeel van deze christelijke conservatieve beweging. Hij heeft veel contact met Henk Jan van Schothorst, introduceerde hem onder meer bij Amerikaanse onderwijsminister Betsy DeVos en nodigde de bij TCC aangesloten ondernemers uit in zijn ambtswoning in Den Haag.

Een van de bij TCC-aangesloten ondernemers is gereformeerd vastgoedhandelaar Cor Verkade. Verkade geeft onderdak aan Forum voor Democratie en adviseerde Baudet in 2014 de partij op te richten. Baudet was een van de sprekers bij de oprichtingsconferentie van TCC en zat samen met Van Schothorst aan tafel bij de conferentie van het Danube Institute. Ook was Van Schothorst aanwezig bij de start-up meetings van Forum voor Democratie, toen Baudet van de denktank in 2015 een politieke partij maakte.

"Ik werk niet met Thierry samen, maar ik kan hem wel zo bellen" reageert Van Schothorst.  "Mensen die hetzelfde geluid en de dezelfde doelstelling nastreven, daar probeer je samen mee op te trekken. Maar het beleid is belangrijker dan de persoon zelf."

Dit onderzoek is in samenwerking met freelance journalist Traci White en platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money tot stand gekomen.

header
Meer over Actueel Politiek

Elke week de beste verhalen in je mailbox