Volg hier de Amerikaanse verkiezingen

200507_UITZENDING.png

Terugkijken: Dood aan de grens

Reconstructie van de dood van een Pakistaanse migrant

200507_UITZENDING.png

Op 4 maart 2020 wordt een Pakistaanse migrant doodgeschoten bij de grensovergang tussen Turkije en Griekenland. Hij is niet de enige aanwezige die onder vuur wordt genomen; zes andere mensen raken gewond. Er wordt geschoten, maar door wie? Wat gebeurde er precies op die vierde dag van maart? Wie zijn er verantwoordelijk voor de dood van de migrant? Samen met Lighthouse Reports, Bellingcat, Forensic Architecture, Der Spiegel en Sky News maakten we een reconstructie. 

De Europa-deal tussen Turkije en de Europese Unie om de migrantenstroom richting Europa tegen te houden bereikt een dieptepunt. Omdat de druk op Turkije, dat de migrantenstroom zou opvangen, te groot is en de steun vanuit Europa uit zou blijven, besluit de Turkse president Erdogan eind februari de grens met Griekenland open te zetten. Hij zet bussen in om migranten naar Pazarkule te brengen, de grensovergang tussen het Turkse Edirne en het Griekse Kastanies. 

En dat is de plek waar het begin maart helemaal misgaat. Bij een confrontatie aan de grens tussen Griekenland en Turkije loopt het volledig uit de hand. Zes mensen raken gewond en er valt ook een dode: de Pakistaanse migrant Muhammad Gulzar. Hij is in z'n zij geraakt door een kogel en sterft ter plekke. 

Turkije en Griekenland beschuldigen elkaar vervolgens over en weer. Ze ontkennen alle aantijgingen en maken elkaar zwart. Griekenland ontkent dat er gewonden zijn gevallen en al helemaal dat iemand is gedood. In de reconstructie hieronder is te zien wat er op die fatale dag in maart is gebeurd.

200507_UITZENDING_0.png
Meer over Actueel

Elke week de beste verhalen in je mailbox