De wereldwijde uitbraak van het coronavirus zorgt ervoor dat onze dagelijks nieuwsconsumptie bijna alleen maar bestaat uit nieuws over Covid-19. Niet alleen via gevestigde media worden we op de hoogte gehouden, ook via social media worden continu berichten over het virus verstuurd en doorgestuurd. En het is maar de vraag hoe betrouwbaar die berichten zijn. Fake news is tegenwoordig nog maar moeilijk te onderscheiden van echt nieuws.
Wij gaan op zoek naar nepnieuws en laten aan de hand van journalistieke en forensische speurmethodes zien hoe je echt van nep kan onderscheiden. Zo worden beelden op social media geplaatst waarin wordt gesuggereerd dat mensen zelfmoord plegen vanwege het coronavirus. Deze schokkende beelden blijken gedateerd. Waarom worden deze berichten verstuurd? Het zorgt voor meer onrust en angst. Wie zitten er achter het verspreiden van nepnieuws? Waarom doen ze dat? En wat kan fake news allemaal teweeg brengen? We duiken in de wereld van fake news en zoeken uit waarom deze berichten worden verstuurd en door wie.
Er zijn mensen die doelbewust misinformatie de wereld in willen sturen. Een bekende vlogger duikt op in een ziekenhuis waar het rustig lijkt te zijn. Hij vertelt, in tegenstelling van de Duitse overheid, dat het coronavirus in Duitsland wel meevalt. Maar uit ons onderzoek blijkt dat deze vlogger bewust op een rustige afdeling in het ziekenhuis loopt om een verkeerd beeld de wereld in te sturen.