Als je een kind hebt met ADHD, autisme of ernstige concentratieproblemen, levert dat veel zorgen op. De problemen zijn chronisch en dus is er een grote vraag van ouders naar (alternatieve) behandelwijzen. Wij zijn op zoek naar jouw ervaring met deze therapieën.  

Volgens sommige websites zou je met je voeding iets kunnen doen aan de problemen met autisme. Het vermijden van bepaalde voedingsstoffen, zoals gluten en suiker, zou helpen. Een andere, veel aangeboden behandeling is neurofeedbacktherapie, waarbij je via elektronische signalen in de hersenen probeert een kind te leren zich te concentreren op zijn taken.

‘Aangetoond werkzaam bij autisme’

‘Onderzoekers hebben aangetoond dat Neurofeedback bij mensen met autisme leidt tot verbeterde aandacht en een vermindering van typisch autistisch gedrag,’ valt te lezen op de website van een kliniek voor neurofeedbacktraining.

Maar wat is neurofeedbacktherapie? Door middel van een hersenscan wordt gekeken waar eventuele concentratieproblemen zitten in jouw hersenen. Vervolgens krijg je meerdere behandelingen om je brein te trainen: ‘Bij een behandeling gaat men een film kijken waarbij het geluid en beeld uit zal gaan wanneer de hersenactiviteit ongewenst is. De film gaat weer aan zodra de activiteit correct is,’ legt een neurofeedbackkliniek uit.

Hersenen straffen en belonen

Bij kinderen wordt soms een computerspel gebruikt: ‘Bij ongewenste hersenactiviteit gaat bijvoorbeeld een raceauto op het scherm langzamer rijden, bij gewenste hersenactiviteit gaat de raceauto harder rijden.’ Door de hersenen op deze manier te belonen hoopt men dat kinderen zich leren beter te focussen. De therapie wordt maar voor een klein deel vergoed door de zorgverzekeraar in het aanvullend pakket en kost tussen de 50 en 110 euro per keer. Vaak zijn tientallen trainingen nodig, aldus de behandelaars.

Maar werkt het?

De wetenschap is verdeeld over de werkzaamheid van deze therapie. Sommige wetenschappers zien aanwijzingen dat het kan werken bij epilepsie, ADHD of klachten rondom autisme, terwijl andere wetenschappers twijfelen aan de werking. Desondanks is het aanbod groot in Nederland. Tientallen klinieken bieden de behandeling aan, het Nederlands instituut van Psychologen is enthousiast en het Nederlands Jeugd Instituut noemt het als een mogelijke behandeling van klachten bij autisme.

Makers