Guus Disselkoen scrollt dagelijks door Telegramgroepen van autonome burgers. Hij ziet mensen steeds verder in de problemen komen doordat ze weigeren hun schulden te betalen. Met deze blog wil hij mensen waarschuwen. Vandaag deel 1: 'Het loopt nooit goed af'. 

Pointer doet onderzoek naar autonome en soevereine burgers. Mensen die vinden dat de overheid geen macht over hen mag uitvoeren en zich daarbij naast de samenleving plaatsen. Dat betekent ook dat zij financiële verplichtingen waarvan zij vinden dat ze daar nooit toestemming voor hebben gegeven, zoals het betalen van sommige belastingen, uit de weg gaan. Guus Disselkoen maakt zich zorgen om deze groep mensen en zette een speciale website op om mensen te waarschuwen voor deze stroming.

230605_AUTONOME_BURGER.png

Deurwaarders krijgen vaker te maken met ‘autonome burgers’ die weigeren te betalen: AIVD waarschuwt voor beweging

Deurwaarders zoals Erik Hamer krijgen tijdens hun werk steeds vaker te maken met burgers die zichzelf autonoom of soeverein verklaren

"Ik ben de autonomen en soevereinen gaan volgen tijdens de coronapandemie. Ik zag steeds vaker mensen met de afkorting 'vdf' in de naam, coronagerelateerde berichten delen op Facebook. Ik wist niet wat het betekende, maar omdat het vaker voorkwam ben ik me daarin gaan verdiepen. Ik kwam uit bij een Telegramgroep waarbij werd gesproken over een autonoom leven leiden. Om dat naar buiten toe kenbaar te maken gebruiken ze 'vdf' (wat 'van de familie' betekent) in hun naam.

Ik ben gaan kijken naar welke Telegramgroepen actief waren op het gebied van autonoom en soeverein leven en naarmate je die groepen vaker en intensiever volgt, krijg je een steeds beter beeld van zo’n groep. Je ziet wie de beheerders zijn; ze sturen veel berichten en zijn dominant aanwezig. Ze delen, tegen betaling, voorbeeldbrieven en templates die zij zelf gebruikt hebben om autonoom te worden. Ik dacht: Zou het zo kunnen zijn dat deze beheerders van die groepen zichzelf hiermee verrijken?

Autonoomlesgroep

Een van die beheerders is ene Roeland. Hij beheert de Telegramgroep autonoomlesgroep. Ik zag afgelopen week dat hij zichzelf even heeft teruggetrokken. Het schijnt dat hij nu zelf in de problemen zit. Terwijl hij op vakantie was, heeft een deurwaarder namelijk een dagvaarding in zijn brievenbus gedaan. En dat lijkt heel serieus te zijn, want er zijn berichten dat hij mogelijk uit zijn huurhuis gezet wordt omdat hij maar een deel van de huur betaalt en een conflict heeft met de verhuurder. Hij heeft de deurwaarder opgebeld en vervolgens het gesprek opgenomen en in zijn Telegramgroep gedeeld. Ook deelde hij na zijn ingelaste pauze een foto met ongeopende brieven van allerlei instanties die hij weer retour ging sturen.

Het is een standaard werkwijze die autonomen hanteren: krijg je een brief van de Belastingdienst, CJIB of andere instantie, dan moet je deze ongeopend terugsturen. Ze kliederen dan die envelop vol met allerlei onzin, zoals: ‘ik heb geen contract met jullie, dus deze brief accepteer ik niet’. Een andere methode die ze hanteren is de confrontatie aangaan met deurwaarders. De documenten die deurwaarders willen overhandigen accepteren ze niet en nemen ze dan ook niet aan.

Deze tactieken zijn natuurlijk onzin en werken helemaal niet, maar in de Telegramgroepen zeggen ze juist dat hun acties succesvol zijn. Het eindigt bijna altijd met een beslaglegging op bezittingen of zelfs uithuisplaatsingen.

chris-de-boer-soeverein-autonoom

Politicus beheert Facebookgroep voor soevereine burgers: 'Ik zie kwetsbare mensen radicaliseren'

Chris de Boer is fractielid voor de VVD en tegelijkertijd beheerder van een Facebookgroep voor mensen die zichzelf soeverein verklaren

Ik wil mensen hiervoor behoeden. Ik probeer op X verslag te doen van wat er in die Telegramgroepen gebeurt en erbij te vermelden dat je hierdoor in de problemen kunt komen. Mensen die al schulden hebben denken hiermee een reddingsboei gevonden te hebben, maar het brengt hen alleen nog maar verder in de schulden.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers