Tienduizenden euro’s hebben ze samen uitgegeven. De mannen die zich bij ons hebben gemeld in het onderzoek Online Oplichting. Over datingsites met nepprofielen. Hun online droomvrouw blijkt in praktijk vaak een nepprofiel. En nu voelen de mannen zich misleid door het bedrijf achter de bewuste websites: The Right Link, één van de grootste spelers op de fictieve datingmarkt. Maar is het misleiding? Die vraag houdt de gemoederen bezig sinds onze eerste uitzending over dit onderwerp.

‘Ja,' zeggen verschillende deskundigen. Het is volgens hen op veel sites niet duidelijk dat de profielen nep zijn en de vrouwen helemaal niet bestaan. ‘Nee,' zegt het management van The Right Link in een reactie. Het bedrijf doet er naar eigen zeggen alles aan om mensen te informeren. ’Zodra een bezoeker op de website terecht komt, wordt hij er op attent gemaakt dat de website fictieve profielen bevat. Deze informatie wordt vervolgens nog enkele keren herhaald.’

Verbod op misleiden

Opvallend genoeg publiceert uitgerekend dit bedrijf deze maand een nieuwe gedragscode voor de chatmedewerkers. Dat blijkt uit interne mails die we hebben gekregen van een anonieme medewerker. The Right Link schrijft daarin: “We beschouwen ons platform als een plek waar mensen naar hartenlust kunnen flirten en vermaakt kunnen worden, en niet een platform waar bezoekers in de waan blijven dat ze fictieve profielen werkelijk kunnen ontmoeten.” En alhoewel het bedrijf in een reactie benadrukt dat het niet om nieuwe regels gaat, blijkt uit de stukken dat dit wel degelijk zo is: “Je mag geen fysieke afspraken maken, daar op aansturen of hier mee instemmen. Dit heeft nooit gemogen en is dus niets nieuws! Wat wel nieuw is, is het verbod op misleiden. Het is voortaan verboden om de klant een andere indruk te geven dan wat de site aanbiedt.”

“Het verschil is de woordkeuze en de context“

Naast het verbod op misleiden, kondigt The Right Link ook een verbod aan op specifieke woorden die misleidend zouden zijn. Zoals dating, afspreken, relatie en de ware vinden. Verleiden mag wel, blijkt uit de instructie. En woorden die dit ondersteunen, zoals fantaseren, stoutste dromen, vreemdgaan en flirten, zijn daarom ook nadrukkelijk toegestaan. The Right Link kondigt aan dat het er streng op toe zal toezien dat de bezoeker verleid wordt, maar niet misleidt. “Het verschil is de woordkeuze en de context. We snappen dat het onderscheid tussen verleiden en misleiden niet altijd even helder is.”

Het bedrijf geeft daarom een paar concrete voorbeelden: Het lijkt mij spannend om af te spreken is toegestaan. Maar, Zullen we volgende week afspreken?, niet. Kijken of ik ergens een gaatje heb, valt onder verleiding. Maar, Kijken wanneer ik zou kunnen, valt onder misleiding en is dus niet toegestaan.

Toezichthouder

Met deze nieuwe aanpassingen lijkt The Right Link toch in te willen spelen op de commotie die is ontstaan over sites met nepprofielen. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt onderzoekt op dit moment namelijk nog of er sprake is van oplichting of misleiding door de duizenden datingsites met nepprofielen in Nederland.

Makers

Redacteur