De Belastingdienst heeft meerdere maatregelen genomen naar aanleiding van onjuiste aangiften door het juridisch kantoor Plate en de bestuursleden. Dit maakte de Belastingdienst donderdag bekend tegenover Pointer.

Update 8 november 2023:
Vandaag heeft de voorzieningsrechter uitspraak gedaan in het kort geding aangespannen tegen Juridisch Kantoor Youri Plate. De rechter verbiedt Youri Plate onjuiste en misleidende informatie te verspreiden over de, volgens Plate, (on)bevoegdheid van functionarissen van de Belastingdienst, over de rechts(on)geldigheid van de Grondwet en de belastingwetgeving en over het recht op giftenaftrek. Daarnaast moet het Juridisch Kantoor al haar misinformatie verwijderen. Doet Plate dat niet, dan kan de boete oplopen tot 50.000 euro.

De Belastingdienst kreeg de afgelopen periode te maken met burgers die bepaalde bedragen, zoals betaalde belastingen, huur en zorgverzekeringspremies, als ‘gift’ markeerden in hun belastingaangifte. Velen daarvan werden geadviseerd door de zelfbenoemde jurist Youri Plate.

Door betalingen aan Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) als gift op te geven zouden ze fiscaal aftrekbaar zijn, volgens Plate. Volgens de Belastingdienst zorgen Plate en andere mensen die dit adviseren, voor duizenden foutieve aangiftes in het systeem van de Belastingdienst. Zelf zegt Plate dat hij ‘slechts’ verantwoordelijk is voor 500 aangiftes. Belastingplichtigen kunnen hier boetes voor krijgen, benadrukt de Belastingdienst. Om deze aangiftes te behandelen heeft de Belastingdienst een team van circa 20 mensen aangesteld, dat zich met de afhandeling van foutieve aangiftes bezighoudt.

Zelfverklaard jurist Youri Plate moest zich vandaag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Maastricht verantwoorden, vanwege het verspreiden van misleidende en onjuiste informatie. Volgens de landsadvocaat verspreidt Plate stelselmatig misleidende informatie en helpt hij mensen bij het indienen van onjuiste belastingaangiften, wat schade toebrengt aan de overheid en de belastingplichtigen zelf.

De Belastingdienst wil voorkomen dat belastingplichtigen de dupe worden van het verdienmodel van Kantoor Plate, en worden geconfronteerd met de fiscale en financiële maatregelen die na het doen van een onjuiste aangifte in het verschiet liggen. Daarom roept de Belastingdienst naar aanleiding van deze rechtszaak tegen Plate mensen op: "Herstel je foutieve aangiften. Daar kan je ook hulp bij vragen via de Belastingtelefoon. Doe je dat niet, dan kan een boete of eventuele beslaglegging volgen."

230912 autonome burgers disselkoen

Autonomen-watcher Guus Disselkoen: ‘Plate is gedagvaard door de Staat der Nederlanden’

Guus Disselkoen scrollt dagelijks door Telegramgroepen van autonome burgers. Vandaag deel 2: 'Een koffer met zinloze aangiftes'.

Pointer doet al langer onderzoek naar autonome en soevereine burgers. Zij vinden dat de overheid geen macht over hen mag uitoefenen. Dat betekent ook dat zij financiële verplichtingen waarvoor zij nooit toestemming hebben gegeven, zoals het betalen van sommige belastingen, uit de weg gaan. Plate is een van de leidende figuren binnen de beweging. Deurwaarders, politieagenten, maar ook rechters zijn volgens hem niet bevoegd om handelingen te verrichten. Zo diende hij en zijn advocaat vandaag ook een wrakingsverzoek in, omdat de rechter in dienst onder andere niet bevoegd zou zijn. Dit verzoek werd afgewezen en de zaak wordt alsnog behandeld. Binnen 2-4 weken volgt de uitspraak.

231016-Uitzending-Autonomen

De autonome droom

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Redacteur