10 december 2021

Bergse Jim moet zonnepanelen verwijderen: ‘We moeten toch juist verduurzamen?’

Nietsvermoedend liet Jim Visser zonnepanelen plaatsen op het dak van zijn woning in Bergen op Zoom. Even later wordt hij op de vingers getikt door te gemeente. Zijn zonnepanelen moeten eraf en anders volgt een boete van 2500 euro. De reden: de zonnepanelen tasten het cultuurhistorische karakter van de binnenstad aan.  

Het is inmiddels bijna 2 jaar geleden dat Jim zijn oog liet vallen op de hoekwoning aan de rand van het pittoreske centrum van het Brabantse Bergen op Zoom. Niet veel later draagt hij zijn verhuisdozen de drempel over van zijn kersverse stek, grenzend aan cafetaria ’t Luifeltje. “Ik wist al snel dat ik zonnepanelen op het dak wilde”, vertelt Jim ons.

Op de website van de gemeente leest hij dat bewoners van een monumentaal pand hiervoor een vergunning moeten aanvragen. Mooi, denkt Jim. "Want ik woon niet een monument." En dus besluit hij dat het kan. In september vorig jaar lagen de zonnepanelen naar volle tevredenheid van Jim op het dak. Goed voor de portemonnee, en goed voor het milieu. Dat is hoe hij het graag ziet.

Dwangsom

Maar de gemeente is minder blij. De wijk waarin Jim woont, behoort namelijk tot een van de twee beschermde stadsgezichten van Bergen op Zoom, wat inhoudt dat er bijzondere regels gelden voor wat je met je woning mag doen. Zo mogen binnen het beschermd stadsgezicht geen zonnepanelen in het zicht liggen omdat dit het cultuurhistorisch karakter van de oude binnenstad aantast. Daarbij had hij eerst een vergunning moeten aanvragen. Iets wat Jim had kunnen weten als hij iets verder naar beneden had gescrold op de website van de gemeente.

Herkenbaar?

Woon jij ook binnen een beschermd stadsgezicht en zou je graag zonnepanelen plaatsen, maar mag dit niet van je gemeente? We komen graag met je in contact. 

Deel jouw verhaal

Een paar maanden na het plaatsen maakt de gemeente in een brief duidelijk dat Jim zijn zonnepanelen van het dak moet halen, anders volgt er een dwangsom van 2500 euro. Alsnog een vergunning aanvragen is voor Jim geen oplossing. De gemeente heeft namelijk al onderzocht of legalisering van de zonnepanelen aan de straatkant van het dak een optie is. ‘Het advies luidt als volgt: niet akkoord’, valt in de brief te lezen.

Afgestraft

Onbegrijpelijk, vindt Jim. "Ik rijd een elektrische auto, ik scheid mijn afval. Ik probeer juist een goed burger te zijn door zonnepanelen op het dak te leggen, maar in plaats van gestimuleerd word ik nu afgestraft." Het verplaatsen van de zonnepanelen naar de achterkant van het dak is vanwege een dakkapel volgens hem geen optie. En wat er nou eigenlijk zo bijzonder is aan zijn woning aan het Pastoor Joorenplein begrijpt hij eigenlijk ook niet. Zijn huis grenst aan een snackbar, kijkt uit op een groot grijs parkeerterrein en is bovenal een vrij doorsnee bouwwerk uit 1958.

Spandoek

Hij dient een bezwaarschrift in bij het college, schrijft brieven aan raadsleden en zoekt contact met lokale media om zijn ongenoegen aan de grote klok te hangen. Ook hangt aan zijn voorgevel sinds kort een groot spandoek, vol in het zicht vanaf de openbare ruimte. ‘Zonnepanelen moeten weg, mag niet in stadsgezicht’, staat er enigszins cryptisch op geschreven. "Ik krijg heel veel reacties van mijn buren die ertegenaan moeten kijken, de meeste mensen vinden het flauwekul dat de zonnepanelen weg moeten", vertelt Jim. "We moeten met z’n allen toch juist verduurzamen?"

Op maandag 10 januari mag Jim voor een laatste keer zijn bezwaar uiten door in te spreken bij de gemeenteraadsvergadering. Of dat betekent dat zijn zonnepanelen mogen blijven is op dit moment nog onduidelijk.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Auteurs

S.G.

Silvia Geurts

Redacteur