Goed nieuws voor onze tipgever Jim Visser: hij hoeft zijn zonnepanelen voorlopig niet te verwijderen. In onze uitzending lieten wij zien dat Jim door de gemeente Bergen op Zoom op de vingers getikt werd omdat zijn zonnepanelen het historische aangezicht van de stad zouden verstoren. Hij moest de net aangeschafte panelen daarom op last van een dwangsom weghalen. Dit tot frustratie van Jim, die de zonnepanelen aanschafte om bij te dragen aan verduurzaming én om te besparen op zijn energiekosten. Maar een kleine maand na onze uitzending lijkt het tij nu te keren. 

In onze uitzending over zonnepanelen in beschermd stadsgezicht lieten we al zien dat steeds meer gemeenten op dit moment hun zonnepanelen-beleid tegen het licht houden. Was er in veel Nederlandse gemeenten voorheen nog een verbod op het in het zicht plaatsen van zonnepanelen in het beschermde stadsgezicht, nu begint daar toch op veel plaatsen een kentering in te komen.

Gemeenten lijken daarmee gevoelig voor het argument dat verduurzaming, ook op de daken van historische panden in de stad, belangrijk is. En zelfs in Bergen op Zoom, waar Jim na maandenlange correspondentie met de gemeente geen voet tussen de deur leek te krijgen, zit er nu dus beweging in de zaak. Een door de gemeenteraad aangenomen motie van de lokale partij Lijst Linssen zorgt ervoor dat het college een voorstel moet voorbereiden om zonnepanelen op beschermd stadsgezicht in de toekomst toe te staan. Tot dat voorstel er ligt, krijgt Jim dispensatie. Een hele opluchting: “Ik vind het fijn dat de gemeente aan burgers laat zien dat het klimaat belangrijk is. En hoop dat er nog veel meer gemeentes gaan volgen.”

Lees hier meer over de strijd van Jim voor het behoud van zijn zonnepanelen, waar wij in december dit artikel over schreven:

Het is inmiddels bijna 2 jaar geleden dat Jim zijn oog liet vallen op de hoekwoning aan de rand van het pittoreske centrum van het Brabantse Bergen op Zoom. Niet veel later draagt hij zijn verhuisdozen de drempel over van zijn kersverse stek, grenzend aan cafetaria ’t Luifeltje. “Ik wist al snel dat ik zonnepanelen op het dak wilde”, vertelt Jim ons.

Op de website van de gemeente leest hij dat bewoners van een monumentaal pand hiervoor een vergunning moeten aanvragen. Mooi, denkt Jim. "Want ik woon niet een monument." En dus besluit hij dat het kan. In september vorig jaar lagen de zonnepanelen naar volle tevredenheid van Jim op het dak. Goed voor de portemonnee, en goed voor het milieu. Dat is hoe hij het graag ziet.

Dwangsom

Maar de gemeente is minder blij. De wijk waarin Jim woont, behoort namelijk tot een van de twee beschermde stadsgezichten van Bergen op Zoom, wat inhoudt dat er bijzondere regels gelden voor wat je met je woning mag doen. Zo mogen binnen het beschermd stadsgezicht geen zonnepanelen in het zicht liggen omdat dit het cultuurhistorisch karakter van de oude binnenstad aantast. Daarbij had hij eerst een vergunning moeten aanvragen. Iets wat Jim had kunnen weten als hij iets verder naar beneden had gescrold op de website van de gemeente.

Herkenbaar?

Woon jij ook binnen een beschermd stadsgezicht en zou je graag zonnepanelen plaatsen, maar mag dit niet van je gemeente? We komen graag met je in contact.

Een paar maanden na het plaatsen maakt de gemeente in een brief duidelijk dat Jim zijn zonnepanelen van het dak moet halen, anders volgt er een dwangsom van 2500 euro. Alsnog een vergunning aanvragen is voor Jim geen oplossing. De gemeente heeft namelijk al onderzocht of legalisering van de zonnepanelen aan de straatkant van het dak een optie is. ‘Het advies luidt als volgt: niet akkoord’, valt in de brief te lezen.

Afgestraft

Onbegrijpelijk, vindt Jim. "Ik rijd een elektrische auto, ik scheid mijn afval. Ik probeer juist een goed burger te zijn door zonnepanelen op het dak te leggen, maar in plaats van gestimuleerd word ik nu afgestraft." Het verplaatsen van de zonnepanelen naar de achterkant van het dak is vanwege een dakkapel volgens hem geen optie. En wat er nou eigenlijk zo bijzonder is aan zijn woning aan het Pastoor Joorenplein begrijpt hij eigenlijk ook niet. Zijn huis grenst aan een snackbar, kijkt uit op een groot grijs parkeerterrein en is bovenal een vrij doorsnee bouwwerk uit 1958.

Spandoek

Hij dient een bezwaarschrift in bij het college, schrijft brieven aan raadsleden en zoekt contact met lokale media om zijn ongenoegen aan de grote klok te hangen. Ook hangt aan zijn voorgevel sinds kort een groot spandoek, vol in het zicht vanaf de openbare ruimte. ‘Zonnepanelen moeten weg, mag niet in stadsgezicht’, staat er enigszins cryptisch op geschreven. "Ik krijg heel veel reacties van mijn buren die ertegenaan moeten kijken, de meeste mensen vinden het flauwekul dat de zonnepanelen weg moeten", vertelt Jim. "We moeten met z’n allen toch juist verduurzamen?"

Op maandag 10 januari mag Jim voor een laatste keer zijn bezwaar uiten door in te spreken bij de gemeenteraadsvergadering. Of dat betekent dat zijn zonnepanelen mogen blijven is op dit moment nog onduidelijk.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers