In het Sevenum komt één van de grotere distributiecentra van Nederland. Het is de zoveelste megaloods die in de omgeving van het Limburgse dorp komt. Bewoners vrezen dat er geen eind komt aan de ‘verdozing’ en strijden voor het laatste groen tussen hun dorp en het bedrijventerrein.

Sevenum is een dorp van zo’n 7 duizend inwoners binnen de gemeente Horst aan de Maas, en ligt onder de rook van Venlo. Deze locatie is vanwege de logistiek goede ligging en de weg- en spoorverbinding met buurlanden Duitsland en België in trek bij grote bedrijven voor de vestiging van enorme distributieloodsen. Inmiddels staan de buitengebieden er vol mee en komen er nog meer bij.

Zo heeft een internationaal distributiebedrijf op Trade Port Noord, een enorm bedrijventerrein bij Horst aan de Maas, ruim 21 hectare grond aangekocht voor de bouw van een loods van 130 duizend vierkante meter. Buurtbewoners vinden dat de uitbreiding nu wel in een bijzonder rap tempo gebeurt en voelen weinig voor een 'blokkendoos' in hun voortuin.

Komt er een groot distributiecentrum bij jou in de buurt?

Staat er een megaloods gepland bij jou in de buurt? Of woon je vlakbij een groot distributiecentrum en wil je je ervaring daarover kwijt? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je ervaringen.

‘Rotvaart’

Boeren en tuinders zijn inmiddels uitgekocht en groene landbouwgrond verandert steeds sneller in grijs bedrijvengebied. Buurtbewoners vinden dat deze ontwikkeling moet stoppen en hebben zich inmiddels verenigd. Ze verzetten zich tegen de bouw op de laatste stukken groen, om dit behouden als buffer tussen blokkendozen en hun huizen.

René Lenders woont al ruim 10 jaar aan de rand van Sevenum. Hij ziet de blokkendozen steeds dichter bij het landelijke dorp komen. “Het komt met een enorme rotvaart op ons af, daar worden we bang van. Het stopt ook niet”, stelt hij.

Verdozing van Nederland

Omwonenden in verzet tegen ‘blokkendozen’: ‘Geen logische plek voor een groot distributiecentrum’

Bezwaar

De gemeente Horst aan de Maas buigt zich momenteel over de vergunningsaanvraag. Bewoners willen hier bezwaar tegen aantekenen. Een van hun bezwaarpunten is dat er is geen goede omgevingsdialoog is. Dat is een overleg tussen de initiatiefnemer en omwonenden, waarin omwonenden hun wensen en bezwaren kenbaar kunnen maken voordat een vergunning wordt aangevraagd.

Ook stammen de plannen voor het te bebouwen gebied uit 2012: volgens de bewoners staat hierin niet genoeg over de ontwikkeling en de veiligheid van de wegen.

De onmacht die je voelt, kunnen we dit tegenhouden?

Jolanda van Enckevort

Voor de gemeente Horst aan de Maas is werkgelegenheid een belangrijke reden om dit soort bedrijventerreinen te realiseren. Maar volgens de bewoners, zullen er veel arbeidsmigranten nodig zijn en is daar onvoldoende rekening mee gehouden. 10 jaar geleden toen de plannen gemaakt werden, was er sprake van een hoge werkloosheid in Nederland, maar tegenwoordig moeten bedrijven de grootste moeite doen om personeel te vinden, zeggen ze. Ze halen daarom vaak arbeidsmigranten uit Oost-Europese landen om in de loodsen te werken.

Bevoorrading voor online shoppen

Logistiek vastgoedinvesteerder: ‘Integreer distributiecentra in de maatschappij’

Grote distributiecentra zijn belangrijk voor de Nederlandse economie. Maar het is onwenselijk om enorme ‘blokkendozen’ neer te zetten, vindt deze vastgoedinvesteerder.

Arbeidsmigranten

De bewoners van Sevenum voorkwamen eerder al de komst van arbeidsmigrantenhuisvesting in de buurt. De gemeente Horst aan de Maas had namelijk een vergunning hiervoor uitgegeven, maar omdat zaken niet klopten is deze weer ingetrokken. Inwoonster van Sevenum Jolanda van Enckevort: “De politiek zei destijds: we kunnen het niet terugdraaien, terwijl dat achteraf niet bleek te kloppen. Daarom kijken we of het ditmaal allemaal wel klopt met de vergunning.”

Ze benadrukt dat de actieve bewoners die in verzet komen het allemaal in hun eigen tijd en met rechtsbijstand moeten doen. “Die grote bedrijven hebben het geld en de tijd ervoor, dat hakt er ontzettend in. De onmacht die je voelt, kunnen we dit tegenhouden?”

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers