In het Gelderse Scherpenzeel is een aantal bewoners tegen de komst van een groot distributiecentrum. “Naast het historische, groene Rijksmonument zie je straks enorme ‘blokkendozen’ staan. Het is geen gezicht.”

In de achttiende eeuw verdedigden de bewoners van de Gelderse vallei zich tegen de inval van de Franse Republiek met de Hollandse Waterlinie, zij het zonder succes. Nu vecht een kleine groep in hetzelfde Scherpenzeel al 3 jaar tegen de komst van een groot distributiecentrum. “Het is onzinnig om hier van die grote dozen neer te zetten”, zegt Jan Ruijgrok uit Scherpenzeel, een van de drijvende krachten achter de Stichting Houd Scherpenzeel Groen en Gezond die tegen de plannen van het beoogde bedrijventerrein is.

Verdozing
Hij kan er met zijn verstand niet bij waarom er landelijk groen opgeofferd moet worden voor de komst van een distributieterrein dat gepland is naast een Rijksmonument van de Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie. We spreken Ruijgrok voor ons onderzoek naar de ‘verdozing’ van Nederland, oftewel de uitbreiding van het grote aantal distributiecentra.

Komt er een groot pakhuis bij jou in de buurt?

Er komen steeds meer grote distributiecentra bij in Nederland. Maar omwonenden zijn lang niet altijd blij met de komst van deze enorme pakhuizen. Komt er een distributiecentrum bij jou in de buurt? Laat het ons weten en deel je ervaring.

Het plan dat op tafel ligt bij de Gelderse gemeente Scherpenzeel is om 7,5 hectare grond in te richten voor distributiecentra, waarvan 2,5 hectare voor lokale ondernemers, 2,5 voor groen, en 2,5 voor het bedrijf Modiform dat plastic potjes maakt voor leveranciers in de tuinbouw. Zij willen er hun hoofdkantoor en een modern distributiecentrum vestigen.

Landschapsvervuiling
Vooral dat laatste stuit Ruijgrok tegen de borst. Want hoewel er ook groen gepland staat, draagt het grote distributiecentrum in het huidige landelijke gebied bij aan landschapsvervuiling, vindt Ruijgrok: “Naast het historische, groene Rijksmonument zie je hier straks enorme ‘blokkendozen’ staan. Het is geen gezicht.”

De rondweg hier is nu al overbelast

Jan Ruijgrok

“Dit is gewoon geen logische plek voor een distributiecentrum”, vervolgt hij. En daarmee doelt Ruijgrok niet alleen op het groen dat opgeofferd wordt, maar ook op het feit dat er straks veel meer vrachtverkeer komt van en naar het bedrijventerrein. “Er is hier een provinciale weg en een rondweg die nu al overbelast is. De logica is ver te zoeken.” 

Gemeenteraadsverkiezingen
De gemeente wil meewerken aan de ontwikkeling van dit bedrijventerrein, zo staat vermeld op hun website. De provincie heeft al een overeenkomst met afspraken over de grondexploitatie goedgekeurd. Het idee is dat de gemeente dit najaar het bestemmingsplan bekend maakt, dan hebben bewoners de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Mocht het allemaal doorgaan volgens planning, dan gaan de eerste palen in 2024 de grond in.

Maar het is de vraag of de aankomende gemeenteraadsverkiezingenvan 16 maart roet in het eten gaan gooien. Oppositiepartijen VVD, CDA en PRO Scherpenzeel zijn namelijk tegen de huidige plannen voor een bedrijventerrein zoals het nu gepresenteerd is. In een ingezonden brief van de VVD van januari dit jaar, pleiten ze ervoor om grote bedrijven langs de snelweg te plaatsen, maar niet in Scherpenzeel.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Verslaggever / Redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.