Het coronavirus blijft de aankomende weken het nieuws domineren. Dat levert wellicht een hoop stress en ongemak op. Of je verveelt je stierlijk omdat je drie weken lang binnen moet blijven. De Pointer-redactie heeft daarom een lijst met artikelen samengesteld. Dit is de beste data-research en interactieve journalistiek waarmee je deze barre weken kunt doorkomen (en die even niet gaan over het coronavirus).

De aankomende weken blijven we deze lijst aanvullen met nog meer artikelen. Heb je een goede tip? Laat het ons weten via @pointer_kroncrv of pointer@kro-ncrv.nl. We hebben onderaan deze lijst ook nog tips voor kinderen om online aan de slag te blijven.

kalm2.jpg

Deze musea kan je virtueel bezoeken als je thuis zit door corona

Na een paar dagen thuis zitten wil je misschien toch wat cultuur snuiven. Onze collega’s van het AD hebben een lijst samengesteld van musea die je digitaal kunt bezoeken. Ons voorstel: maak een groepsgesprek aan via Skype en doe een dagje British Museum of Guggenheim met je vrienden

kalm3.jpg

Het verhaal achter een identiteitsroof

Pointer kreeg vorig jaar een vreemde mail. Zo’n typisch berichtje dat je normaal gesproken direct verwijdert. Maar dat deden wij niet. We gingen op zoek naar de afzender van deze mail. Na een lange online zoektocht vonden we twee Deense oplichters. Volg ons onderzoek in dit interactieve verhaal.

kalm2b.jpg

Journalists: Learn machine learning with free hands-on videos

Alle horeca, pretparken en andere sociale gelegenheden zijn gesloten. Wil je die plotselinge vrije tijd besteden aan iets nuttigs? In deze gratis cursus leer je hoe je kunstmatige intelligentie voor jouw onderzoeksproject kunt inzetten. Of zo'n klusje waar je zelf geen zin in hebt: je foto’s sorteren.

kalm4.jpg

Ben jij een zorgcowboy of een zorg-engel?

Stel, je mag een zorgbedrijf oprichten: ga je het dan helemaal netjes aanpakken, of wil je zo snel mogelijk rijk worden? In deze journalistieke game kun je dat helemaal zelf ervaren.

klam5.jpg

The Case of the Missing Hit

De podcast Reply All kreeg een ogenschijnlijk eenvoudige vraag van een luisteraar: kennen jullie dit nummer dat ik al maandenlang in mijn hoofd heb? Dat blijkt het begin te zijn van een spannende zoektocht. Heeft dit liedje ooit wel bestaan?

klam6.jpg

Serieuze mails ict-ondernemer Sanderink komen van ip-adres cybercharlatan

Nog een spannende online zoektocht, nu van eigen bodem. Uit de naam van topman Gerard Sanderink van ict-bedrijf Centric worden namelijk vreemde dreigmails verstuurd. En niet geheel toevallig is cybercharlatan Rian van Rijbroek zijn vriendin. Tubantia en Computable volgden het digitale spoor naar de vrouw die afgelopen jaar al vrij vaak in opspraak kwam.

klam7.jpg

Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer

Een kattenmoordenaar wordt opgejaagd door een groep online hobby-onderzoekers. In drie afleveringen zie je hoe sociale media en beeldanalyse leiden tot een spannende ontknoping. En heb je geen zin om dit in je eentje te kijken? Via Netflixparty kun je op afstand met elkaar een chatgroepje opzetten.

kalm8.jpg

IDFA free collection

Heb je Netflix uitgespeeld? Alles op Youtube bekeken? Misschien kom je dan aan je trekken met ruim driehonderd gratis IFDA-films die sinds kort online worden aangeboden.

kalm9.jpg

Bekijk onze 7 uitzendingen

En ben je na al deze tips nog niet verzadigd? We hebben nog zeven tv-uitzendingen voor je klaar staan. Kijk mee hoe we zorgcowboys ontdekken, klimaatsceptici ontkrachten en via slecht beveiligde camera’s jouw leven in de gaten houden.

Tips voor kinderen

De komende weken zijn de scholen gesloten en krijgen kinderen onderwijs op afstand. Menig ouder vraagt zich af: hoe houd ik mijn kinderen de komende weken bezig? Netflix en Disney+ zijn uiteraard opties. Maar er zijn tal van andere (veelal gratis) mogelijkheden waar je kinderen actiever zijn en óók nog wat van kunnen leren. De redactie van Pointer selecteerde de leukste en nuttigste tips waarmee je kinderen een middagje zoet zijn.

klam10.jpg

De nationale AI-cursus

Algoritmes, big data en kunstmatige intelligentie. Je hoort er steeds meer over, maar wat is het precies? Daar geeft de Nationale AI-cursus antwoord op. Kinderen leren hier de magie van technologie aan de hand van interactieve opdrachten en voorbeelden uit het dagelijks leven.

kalm11.jpg

Klokhuis masterclass

Een online masterclass, waarin kinderen (en ouders) uit heel Nederland één tot anderhalf uur tegelijkertijd aan de slag gaan om iets moois te maken. Een expert neemt de deelnemers bij de hand en beantwoordt vragen. Onderwerpen in de masterclasses zijn onder andere striptekenen, jazzdansen en games bouwen.

kalm12.jpg

Hack Stevie

Een spannende game die kinderen bewust maakt van de risico’s en gevaren van onze digitale wereld. Hier leren ze spelenderwijs over online veiligheid. In het spel moeten kinderen het opnemen tegen DarkHacker13 die het onder andere gemunt heeft op Sanne en André. Samen met de Hack Sield community proberen ze de dark hackers te verslaan.

kalm13.jpg

Zapplive extra

NPO Zapp komt iedere doordeweekse dag tussen 13.00-15.30 uur met een educatieve liveshow. In de show kunnen kinderen vragen stellen en krijgen ze les van experts via videoverbindingen.

kalm14.jpg

Ko de Kraker

In de online game Ko de Kraker leren kinderen de basisbeginselen van het programmeren. Ze moeten de vogel Ko helpen om zijn geliefde noten te vinden door een doolhof. Is het gelukt, dan ga je naar een hoger level. Hoe ver komt jouw kleine programmeur?

kalm15.jpg

Tussen kunst en quarantaine

Iets minder educatief misschien, maar wel erg leuk (ook om samen met je kids te doen). Op het instagramaccount Tussen kunst en quarantaine wordt homemade art gemaakt. Je kiest een kunstwerk, gebruikt drie attributen om het kunstwerk na te maken op een foto en deelt het resultaat met @tussenkunstenquarantaine. Op de website van het Rijksmuseum kun je inspiratie opdoen en aan de slag gaan met jouw meesterwerk.

Daarnaast zijn er ook enorm veel goede data-artikelen gemaakt over COVID-19. We hebben ook een corona-leeslijst opgesteld, die je hier kunt vinden.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.