Opnieuw is roest-vast-staal de oorzaak van een onveilige situatie in overdekte zwembaden. De nieuwste manier om elektrische bedrading aan elkaar te verbinden zijn 'insteek-klemmetjes', het werkt veel sneller. Maar nu blijkt dat de veertjes van rvs zijn. De lucht in zwembaden tast rvs aan, de veertjes gaan vonken, het plastic eromheen smelt en kortsluiting of brand is het gevolg. Het gevaar is net ontdekt, de branche doet onderzoek.

Drama

Al sinds 2001, toen er plafond-delen in een zwembad naar beneden kwamen, is bekend dat rvs in zwembaden gevaarlijk is. In 2011 was er een dodelijk ongeval toen de rvs-ophanging van een speaker het begaf. Rvs verdween echter niet uit de zwembaden en in 2016 legde het ministerie van BZK de branche een onderzoeksplicht op.

Gevaarlijk rvs moest verwijderd worden. Maar vier jaar later zit er nog steeds rvs in zwembaden, is het risico op breuken in ophangsystemen nog even groot en is er door de 'insteek-klemmetjes' zelfs een nieuw gevaar bij gekomen, brand.

Brand: een nieuw gevaar van rvs in zwembaden

Sluipmoordenaar

Zwembadinspecteur Rene Wouts noemt rvs een sluipmoordenaar. De zwembad atmosfeer, (warm, vochtig en chloordampen) is de reden dat rvs van binnenuit 'opgegeten' wordt, corrodeert. Het verraderlijke is dat aan rvs niet te zien is dat het corrodeert. Het glanst je tegemoet, terwijl het materiaal verzwakt. Hierdoor komen problemen als gebroken ophangsystemen altijd onverwacht.

Om zeker te zijn van een veilig zwembad kwam er in 2016 een bouwbesluit (wet) en tegelijkertijd kwam er vanuit de Verenigde Technici Zwembaden (VTZ) een praktijkrichtlijn uit.

Strijdig met elkaar

Vier jaar nadat het bouwbesluit in werking is getreden, is rvs nog steeds niet uit de zwembaden verdwenen. Oorzaak: het verschil tussen bouwbesluit en praktijkrichtlijn. Het bouwbesluit schrijft het gebruik van rvs voor dat bestand zou zijn tegen chloordampen. Maar in de praktijkrichtlijn worden andere materialen veiliger geacht.

Bert Lans, voorzitter VTZ: "Gebruik gasdicht afgekit 'gewoon' rvs of verzinkt staal. En zorg voor een jaarlijkse controle en een drie- jaarlijkse inspectie."

Rvs is onkruid

Maarten Keuten, TU Delft

Het bouwbesluit (wet) gaat boven de praktijkrichtlijn. In het bouwbesluit is geen controle of inspectie voorgeschreven. Maar zwembaden vernieuwen met regelmaat verschillende onderdelen, zoals speakers, camera's, of ze gaan over op led-verlichting. En zo sluipt rvs steeds opnieuw het zwembad in.

Oplossing

De ultieme oplossing om het corroderen van rvs te voorkomen, is een zwembad zonder chloordampen. Maarten Keuten is gepromoveerd op zwembaden die op een andere manier gedesinfecteerd worden. Dit jaar zal hij de bouw van het eerste zwembad zonder chloor begeleiden.

Over ruim anderhalf jaar zit daar water in en dan moeten alle testen nog gedaan worden. Het is dus niet zo, zegt Keuten, dat we over vijf jaar alle 1000 openbare zwembaden, zwemparadijzen en doelgroepenbaden hebben vervangen door niet-chloor baden.

Toekomst

Omdat de chloorvrije zwembaden er voorlopig niet zijn, moeten er tot die tijd andere maatregelen genomen worden om het rvs gevaar aan te pakken. De zwembadbranche is het erover eens dat er één werkbaar document moet komen voor bouwers, inspecteurs en handhavers.

Het bouwbesluit is een van de wetten die op zal gaan in de nieuwe omgevingswet (geplande invoerdatum 2021). Dan is het noodzakelijk dat de tekst over rvs in zwembaden niets aan duidelijkheid te wensen overlaat.

BRAND; een nieuw gevaar van rvs in zwembaden

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.