Nu de jeugdzorg sinds 2014 in handen is van de gemeenten, lijken  jongeren met problemen nog steeds niet snel genoeg doorverwezen te worden door de wijkteams van de gemeenten. Daardoor komen ze in groten getale in de crisisopvang terecht met zwaardere problemen dan voorheen, blijkt uit onderzoek van Reporter Radio.

Reporter ondervroeg 18 jeugdzorg-instellingen in het land naar de druk op de crisisopvang. Het gaat om 10 jeugdhulp-instellingen en 8 jeugd-ggz instellingen. Het aantal crisisplaatsingen van de meeste jeugdzorg-instellingen (jeugdhulp en ggz) blijkt fors gestegen ten opzichte van 2014. Deze stijging is vooral te zien bij jongeren tussen de 13 en 18 jaar. De zwaarte van de crisis wordt vaak ook zwaarder genoemd dan voor 2015.

En als jongeren eenmaal in de crisisopvang zitten is het lastig om een goede vervolgplek te vinden waardoor het verblijf langer duurt dan nodig.

Vanaf 1 januari 2018 komt er een nieuw bekostigingssysteem in de jeugdzorg. Opnieuw veranderingen betekent mogelijk opnieuw een stijging van crisisplaatsingen.

In juni 2015 deed Reporter Radio hetzelfde onderzoek. Toen piekte de crisisopvang ook ten opzichte van het jaar daarvoor, het jaar voor de decentralisatie. De verwachting van de verschillende instellingen was dat het om een tijdelijk probleem zou gaan. Maar de volle crisisopvang is structureel geworden, blijkt uit dit inventariserende onderzoek.

Als mogelijke oplossing om de druk van de crisisopvang af te halen noemen de instellingen vrijwel allen: korter op de opvang, mits goede doorstroom en meer ambulante zorg in de thuissituatie.

Hoge nood in crisisopvang voor jongeren

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.