Openbare toiletten, die zijn er volgens de tien grootste gemeenten van Nederland te over. Maar wie het vergrootglas erbij pakt, komt bedrogen uit: toiletten zijn ’s avonds gesloten, kosten geld of zijn alleen door mannen te gebruiken. Ook in Tilburg zijn maar weinig toiletten, laat staan douches, écht openbaar. Dat is funest voor onder andere dak- en thuislozen, waar er tientallen van in de stad leven. 

‘Je moet gewoon in de bosjes schijten en zeiken. Het is niet anders’, vertelt Flo. Hij is dakloos en leeft op straat. Zijn behoefte doet hij, net als tientallen andere dakloze personen in de stad, noodgedwongen in de struiken, in een parkeergarage of buiten op straat. Zomaar even een cafeetje binnenlopen om naar het toilet te gaan is voor hem eigenlijk geen optie; veel cafés en kroegen weigeren daklozen, omdat ze vrezen voor overlast.

Volgens de gemeente Tilburg zijn er veel toiletvoorzieningen aanwezig in de stad: 38 toiletten zouden volledig of deels openbaar zijn. Voor dak- en thuisloze personen is het aanbod echter een stuk schraler: voor acht toiletten moet betaald worden en andere openbare toiletten in bijvoorbeeld wijkcentra of gemeentekantoren zijn om 20.00 uur gesloten. In de Tilburgse binnenstad zijn er maar twee toiletten waar dak- en thuislozen, en überhaupt bezoekers van het centrum, 24 uur per dag gratis terechtkunnen.

Toiletten lastig te vinden

Die toiletten zijn ook nog eens lastig vindbaar, weet PvdA-raadslid Stefan Jansen. “De aanduidingen van openbare toiletten op de stadskaarten en de wegwijzers ontbreken vaak. Je kunt bijvoorbeeld bij een fietsenstalling in de stad en bij het Mercure Hotel naar het toilet, maar dat staat op die gebouwen zelf niet aangegeven. Als je het toilet in de parkeergarage van het Pieter Vreedeplein zoekt, weet je totaal niet welke kant je op moet. Je komt gewoon in een donker hol uit.”

Om nog maar te zwijgen over de staat van dat toilet: de deur is kapot, er is geen toiletpapier aanwezig, de pot zelf is ronduit smerig en de urine loopt de parkeergarage in. En dat niet alleen: het toilet wordt soms ook door dakloze Tilburgers gebruikt om de nacht door te brengen. “Er zijn verschillende daklozen die in hun zoektocht naar een slaapplek hier uitkomen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Eén van die daklozen verbleef er meerdere dagen.”

Verloederde woningen in Tilburg

Dichtgetimmerde ramen en verzakte muren: verloederde panden verpesten aanzicht in Tilburg

In Tilburg staan veel verloederde panden waar eigenaren en de gemeente jaren niets aan hebben gedaan.

Geen plek voor een grote boodschap

In andere steden is de oogst niet veel beter. Uit een inventarisatie van Pointer blijkt dat het in de tien grootste steden ook zoeken is naar toegankelijke toiletvoorzieningen. Een gemeente als Amsterdam telt officieel 162 openbare toiletten. Maar van toiletten in de openbare ruimte die altijd open zijn, ook toegankelijk voor vrouwen én gratis te gebruiken, telt Amsterdam er niet meer dan drie. Van de 19 semi-openbare toiletten die de gemeente Eindhoven telt, zijn de enige toiletten die altijd open én gratis te gebruiken zijn, de zeven plaszuilen in de stad. Daar kan niemand een grote boodschap doen.

“Nederland is niet echt het land waar je overal naar de wc kan”, ziet Esmé Wiegman. Als directeur van Valente, de brancheorganisatie van hulporganisaties voor kwetsbare mensen, pleit zij ook voor meer openbare toiletvoorzieningen. “Het liefst wil je dat niemand dakloos is, maar als mensen toch dakloos raken wil je dat er goede voorzieningen zijn voor dagelijkse verzorging. Als die er niet zijn, raak je als je dakloos bent sneller in verval, en dat kan erg lastig zijn.”

Tabel toiletten

Douche is een luxeproduct

De douche is voor dakloze mensen al helemaal een luxeproduct geworden. Daklozenopvang Traverse is een van de weinige plekken – zo niet de enige – waar daklozen een douche kunnen nemen. “Ons interventieteam fietst rond en bezoekt mensen die echt op straat leven. Als zij denken dat iemand een douche nodig heeft, begeleiden ze hem of haar naar onze locatie”, zegt een woordvoerder van de opvang. “Als iemand spontaan toe is aan een douche en als er voldoende personeel is, zijn onze collega’s ook bereid om iemand te laten douchen.”

Maar die douche is niet geheel vrijblijvend: zo moeten mensen een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen én ‘binding met de regio’ hebben voor ze aanspraak op een douchebeurt kunnen maken. “Vanuit menselijkheid willen we iedereen een warme plek bieden, maar om het ook behapbaar te maken hebben we nu eenmaal bepaalde richtlijnen waar we rekening mee moeten houden. Iedere regio doet dat zo.”

Investering van 400.000 euro

Om toiletterend Tilburg tegemoet te komen, heeft de gemeente onlangs nog 400.000 euro geïnvesteerd in betere sanitaire voorzieningen. Daarmee wordt onder meer de vindbaarheid van de toiletten verbeterd, zo is de belofte, en zijn er twee toiletruimtes in het noordelijke en oostelijke deel van de binnenstad bijgekomen. In een bedrijfsverzamelgebouw en een fietsenstalling welteverstaan, die allebei ’s nachts op slot gaan. Voor daklozen is dat dus nauwelijks een verbetering van de situatie.

“Je ziet dat die vier ton tot kleine plusjes leidt”, zegt raadslid Jansen. “Maar als je als stad echt een grote slag wil maken naar een gastvrije stad, dan moet je een groter bedrag voor toiletvoorzieningen beschikbaar stellen. Dit soort voorzieningen worden privaat minder snel opgepakt, dus heeft de gemeente er juist een grote rol in. In andere landen is het heel gebruikelijk dat de overheid dit soort dingen regelt, in Nederland blijkbaar nog niet.”

Luister naar de uitzending van Thijs van Dorssen en Rens van de Plas:

Pointer pop-up: Sanitaire voorzieningen voor daklozen

Pointer pop-up

De Pointer pop-up redactie deed een maand lang onderzoek in Tilburg vanuit een lege winkel aan het Pieter Vreedeplein. Op een tijdelijke pop-up redactie, gevestigd in het centrum van de stad, ontvingen we inwoners die hun ervaringen en tips met ons delen. Deze vormen de basis voor ons onderzoek én voor een radio- en tv-uitzending die na de pop-up redactie worden uitgezonden. We duiken in bekende en onbekende dossiers die worden aangekaart en werken daarbij samen met regionale media. De einduitzending zal op 1 juni live worden uitgezonden vanuit de LocHal in Tilburg. Aanvang 14:00 uur op NPO Radio 1.

Makers

Freelance onderzoeksjournalist

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.