De bron van de ernstige PFOS-vervuiling in de Haagse wijk Leidschenveen is vermoedelijk een bedrijf dat brandblussers onderhoudt en blustrainingen geeft. Dat concludeert het OM na onderzoek.  

Het bedrijf wordt niet vervolgd, omdat het de vervuiling niet met opzet heeft veroorzaakt. Dat staat in een brief van de officier van justitie die in handen is van Pointer.

Vorig jaar meldde Pointer dat in een sloot op het bedrijventerrein Forepark de toen hoogste concentratie PFOS van heel Nederland was aangetroffen. Forepark grenst aan woonwijk Leidschenveen. Ook het water in de wijk zelf bleek vervuild.

Geen strafvervolging

Deze ontdekking van Pointer werd afgelopen zomer landelijk nieuws. Buurtbewoners en de politiek waren stomverbaasd en het Hoogheemraadschap Delfland bekende eerlijk dat ze fouten had gemaakt.

Na de publicatie deed een buurtbewoner aangifte tegen een ‘onbekende vervuiler’, waarop de politie een onderzoek instelde naar de oorzaak van de vervuiling. Op basis van dat onderzoek concludeert de officier van justitie nu dat het bedrijf strafrechtelijk geen verwijt kan worden gemaakt.

Pfos in de sloot

Hoogste PFAS-concentratie in oppervlaktewater bij Haagse woonwijk, bewoners weten van niets

Het water in een watergang in Leidschenveen blijkt ernstig verontreinigd.

Brandblusbedrijf niet de enige vervuiler

“Het is aannemelijk”, schrijft de officier van justitie, dat de firma “voor (een deel van) de PFOS-vervuiling verantwoordelijk is. Het is echter niet zeker dat zij de enige veroorzaker zijn. In het verleden hebben meer bedrijven [zoals deze] op het Forepark gezeten.”

Bovendien is het niet geheel aan het bedrijf te wijten dat de PFOS in de sloot terecht kwam, meent de officier. Dat kwam door een verkeerd aangesloten afvoer. Het gaat om de afvoer van de spoelbak waarin brandblussers worden gereinigd. In die oude blussers kan PFOS zitten. In plaats van naar het riool, ging het vervuilde water naar de hemelwaterafvoer die direct in de sloot uitmondt.

“Zij hebben niet met opzet de sloot vervuild en hoewel de verkeerde aansluiting misschien eerder had kunnen worden ontdekt, is hun schuld daaraan niet zo zwaarwegend dat ze daarvoor (...) moeten worden vervolgd,” aldus de officier. Intussen is de spoelbak niet meer op de hemelwaterafvoer aangesloten.

Meer fouten bij rioolaansluitingen

Er zijn meer ondernemingen op het bedrijventerrein waar de afvoer niet goed is aangesloten. Dit heeft de gemeente Den Haag recent ontdekt. Wethouder Barker schrijft aan de Haagse gemeenteraad dat de omgevingsdienst controles heeft uitgevoerd bij negen bedrijven in het probleemgebied die mogelijk met gevaarlijke stoffen werken. Daarbij bleek dat er behalve het blusbedrijf nóg een onderneming is die mogelijk PFOS loost op de sloot. Dat wordt nu verder onderzocht. Een woordvoerder kon Pointer niet vertellen om welk bedrijf het gaat.

De sloot wordt dit jaar gesaneerd.

Luister hier radio-item van Pointer terug over de ontdekking van deze PFAS-vervuiling

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Redacteur
Niels
Niels Heithuis is journalist en radiopresentator.