In de eerste uitzending over BOA’s (Buitengewoon opsporingsambtenaren) zijn we op bezoek geweest in Rotterdam en Ede. In Rotterdam volgden we een groep Buurt Bestuurt in IJsselmonde. De buurt bepaald mee wat de BOA doet. In Ede liepen we mee met de Jeugd-BOA’s, een speciaal opgeleid team dat de jeugd in Ede op de voet volgt.Belangrijk item in gemeenten: de opbrengsten van de boetes gaan hter sinds begin dit jaar geheel naar de centrale overheid, dat scheelt een flinke slok op een borrel: 14,5 miljoen euro.

Tjeerd van Bekkum (VNG, Burgemeester Smallingerland) pleit in de uitzending voor een eigen boete-systeem voor gemeenten. Bas van Stokkom (onderzoeker Radboud Universiteit) wijst op het punt dat BOA’s al veel taken van de politie uitvoeren en zich langzaam ontwikkelen richting gemeente politie.

Met Wiep van der Pal (BOA-ACP) bespraken we onder andere de resultaten van een enquête die we gezamenlijk met de belangenverenigingen BOA-ACP en BeBOA uitvoerden. De resultaten zijn hier te zien.

De ingewikkelde wereld van de BOA's