Dennis dácht met een sekswerker te chatten. Hij werd een maand aan het lijntje gehouden en betaalde ruim 4000 euro voor een afspraak die er nooit kwam, met een vrouw die niet bleek te bestaan. Nu wil hij anderen behoeden voor wat hij heeft meegemaakt en ontmaskert hij de accounts van oplichters.
Op online marktplaatsen voor sekswerkers zijn honderden nepprofielen te vinden waarmee mensen kunnen worden opgelicht. Kenmerkend aan deze nepprofielen is dat foto’s vaak gestolen zijn van fotomodellen, Instagrammers of pornosites, en vaak staat bij verschillende profielen hetzelfde telefoonnummer vermeld. Dit blijkt uit ons onderzoek naar verschillende seksadvertentiewebsites. Via een forum komen we in contact met Dennis.
Dennis, een grote rustige man van middelbare leeftijd, is een aantal jaar gescheiden en voelt steeds meer de behoefte een "bepaalde leegte" op te vullen. Op de reguliere sites en apps zoals Lexa en Tinder gaat het daten hem niet goed af. Dennis zoekt in eerste instantie niet per se naar een fysieke relatie, maar "gewoon geestelijk contact”. “Maar als het single leven langer duurt krijg je toch een bepaalde behoefte."
Langs de ramen lopen is voor hem geen optie. De kans een bekende tegen te komen vindt hij te groot. Dan komt hij via een andere datingappin direct contact met Kelly, althans dat denkt hij. Via app-berichten weet de zogenaamde Kelly hem keer op keer te overtuigen om nog één keertje wat over te maken. Tot de teller op ruim 4000 euro staat. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Ze beloven je Walhalla, het lijkt de hemel. Hoe dan?
Waar betaal je Kelly voor?
Voor bedragen van vijftig á honderd euro voor foto's en video's. Ook willen ze dat je vooruit betaalt om de afspraak vast te leggen. In het begin ben je niet bekend met hoe het gaat dus het zal wel zo horen, denk je. Dan komen ze met: 'Zou je niet een wat langere afspraak willen?' Het uurtarief is dan 200 euro en dan zeggen ze: ‘Waarom maken we er niet 3 uur van?’
‘Waarom niet een heel weekend? Dan kunnen we van alles doen’. Ze beloven je Walhalla, het lijkt de hemel. Hoe dan? Toen ik getrouwd was kreeg ik niet dit soort dingen te horen. Bij elkaar wordt er 4.350 euro van me afgetroggeld.
Maar hoe kan het dat je steeds zoveel geld blijft overmaken?
Smoesjes. De zielige verhalen komen, zo van: 'Ik ben met een verbouwing bezig, kun je wat extra overmaken?' Je wilt haar toch een keer in het echt zien.
Op welk moment kom je er dan achter dat er iets niet in de haak is?
Het begint met foto's van een auto-ongeluk die ze mij stuurt. Ik zit zelf in die handel en ik zie dat er op die dag helemaal geen ongeluk geregistreerd is met een dergelijke auto.
Ik was furieus, over de zeik
Toen ik haar met die informatie confronteerde en haar echte gezicht wel eens wilde zien, en ik zei: 'Ik weet dat je de kluit besodemietert', was het contact plotsklaps weg. Alle accounts waarmee we ooit gechat hebben waren verwijderd. Ik kan haar niet meer vinden op Whatsapp, Telegram, niet op Snapchat, ze is overal weg. Ook ‘haar’ foto's waar ik in het begin voor betaalde lijken van verschillende mensen. Achteraf bleek dat ook toen ik verder onderzoek deed.
Wat denk je op dat moment dan?
Ik was furieus, over de zeik. Ik dacht: ik moet nu aangifte doen. Niet geneukt, wel genaaid. Ik had 4300 euro overgemaakt aan iemand die niet bestond. Dat daalde ineens in, waarna ik een weekend heel slecht sliep.
Was er nog een bepaalde drempel die je over moest om aangifte te doen?
Ja, absoluut. In eerste instantie moet je de aangifte op het politiebureau doen, maar gezien de situatie mocht ik het digitaal doen, alleen moet je dan op het bureau komen om te tekenen. Je voelt je opgelaten. Uiteindelijk heb ik wel twee fijne gesprekken gehad met de dienstdoende agent.
Ik wil andere mensen ervoor behoeden dat zij er ook instinken.
Als je de mogelijkheid hebt, doe vooral aangifte. Ook al is de algemene consensus dat aangifte doen geen zin heeft, ze hebben namelijk geen adressen. Je hebt een fictieve tegenpartij, je hebt niks. Maar niks doen heeft al helemaal geen zin. Dan blijven ze mensen voor duizenden euro's oplichten.
Ik snap dat dat soms moeilijk ligt. Vanwege het gezin thuis, de kerk, maar je hoeft niet eens naar het politiebureau in je eigen gemeente. Ga bijvoorbeeld naar een bureau in een grote stad. Je kan het digitaal doen. Doe alsjeblieft aangifte want ze kunnen pas een zaak beginnen als ze meerdere aangiften hebben lopen.
Hoe sta je er nu in?
Ik wil andere mensen ervoor behoeden dat zij er ook instinken. Daarom ben ik op jacht gegaan op forums naar nepaccounts. Op een gegeven moment heb ik wel tien of vijftien profielen kunnen achterhalen. En toen gebeurde het. Ik kwam een profiel tegen dat ik kende. Dat is Kelly! Wat ze aan had, hoe de foto gemaakt was, dit kwam me zo bekend voor, dit klopte gewoon niet. Ze kon dus gewoon weer aan de slag op dezelfde websites.
Dan weet je al: die komt niet hier vandaan.
Het gaat soms via buitenlandse bankrekeningnummers, dat is al ‘flag’ nummer één. Het gaat via andere 'paysafe' betaalkaarten, tijdelijke Visakaarten zelfs. Het is bijna niet te traceren en het ministerie van Justitie heeft niet de mankracht om er iets aan te doen. Nu plaats ik wekelijks waarschuwingen voor nepprofielen op een forum voor bezoekers van sekswerkers.
Waar herken je de nepprofielen eigenlijk aan?
Over het algemeen zijn de foto's te glad, te veel glamour, te geposeerd. Laatst zag ik ergens op een foto een Amerikaanse stekkerdoos. Dan weet je al: die komt niet hier vandaan. Vaak zijn het foto's met alleen maar onherkenbare gezichten. Als je ze privé dan vraagt om een foto met hun gezicht en je dan nog steeds een foto krijgt zonder hoofd, tsja, dan is er iets niet in de haak. Op internet kan je vaak dezelfde foto's terugvinden die ook op andere websites staan.
Heb je ook melding gedaan bij de websites waar die nepprofielen op staan?
Zeker, maar er wordt eigenlijk niks mee gedaan. De websites waar je op kan adverteren - Sexjobs, Kinky, Redlights - zijn allemaal van dezelfde BV, ze halen alleen de advertentie weg. Ook al stuur ik al mijn bevindingen op, dezelfde telefoonnummers kunnen gewoon weer online komen. Met net iets andere foto's.
We vroegen Midhold, eigenaar van de grootste sites met seksadvertenties van Nederland, om een reactie. Hoewel ‘Kelly’ ook op Sexjobs adverteert kwam Dennis met haar in contact via een datingapp van een ander bedrijf.
"Op het moment dat er een valide melding gedaan wordt van misbruik van een foto wordt deze direct offline gehaald. Dat slachtoffers schaamte voelen om dit te melden, begrijpen we. Toch willen we ze verzoeken het bij ons te melden. Onze klantenservice is goed bereikbaar en behandelt alles uiteraard discreet en anoniem. Bij een valide melding nemen wij natuurlijk direct passende maatregelen. Zo wordt elke vorm van oplichting op onze sites die bij ons kenbaar wordt gemaakt, actief gemeld bij de politie."