Lange Frans en André Hazes lijken enorm veel op elkaar qua taalgebruik. En rapper Bizzey en rockband The Scene hebben juist het minst met elkaar gemeen. Hoe wij dat weten? Samen met radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits doken wij in de lyrics van Nederlandse muziek. Ons project Taalbaas legt uit wat de verschillen en - nog veel belangrijker - de overeenkomsten zijn tussen rappers en overige Nederlandstalige artiesten.

Dit project hebben wij op 28 juli 2018 gepubliceerd. Hier kun je alle interactieve visualisaties van Taalbaas bekijken, en hier kun je de radio-uitzending terugluisteren.

Onze gigantische database met 2.626.351 woorden is hieronder doorzoekbaar gemaakt. Hoe hoger een woord staat, hoe vaker het woord verhoudingsgewijs in hiphop wordt genoemd ten opzichte van andere Nederlandstalige muziek. Hoe groter de bubbel, hoe vaker het woord in totaal voorkomt. Als je wil weten welke keuzes we allemaal hebben gemaakt, dan kun je dat hier lezen.

knd-app

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.