Nieuwe ontwikkelingen rondom het omstreden bestrijdingsmiddel Roundup. In de Verenigde Staten is Monsanto verwikkeld in een bittere juridische strijd over de veiligheid van haar populaire onkruidverdelger. Duizenden mensen – boeren en hobbytuiniers – hebben non-Hodgkin lymfoom, een zeldzame vorm van kanker, en stellen het bedrijf verantwoordelijk voor hun ziekte.

 

Over de veiligheid van het middel Roundup bestaat al lange tijd discussie. In 2015 oordeelde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat glyfosaat, het actieve ingrediënt in Roundup, ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen. Overheidsagentschappen in Europa en Amerika zijn het daarmee oneens. Vorig jaar verlengde de Europese Unie de licentie van het middel met vijf jaar.

Duizenden patiënten

Schadeclaimadvocaten vertegenwoordigen in Amerika bijna 2,5 duizend patiënten, een aantal dat nog oploopt. Een groot deel van de zaken is samengebracht voor een rechtbank in San Francisco, Californië. Reporter Radio was ter plekke bij de eerste zittingsdagen, en sprak met betrokkenen.

In de rechtszaal worden experts onder ede gehoord over de veiligheid van Roundup. Een aantal van deze experts schreef mee aan het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie naar glyfosaat.

Vraagtekens bij onderzoek

Monsanto verdedigt resoluut de veiligheid van Roundup. Het bedrijf bekritiseert bevolkingsstudies die wijzen op een verhoogd risico op non-Hodgkin bij boeren. Advocaten van Monsanto leggen in de rechtszaal nadruk op een recent verschenen bevolkingsonderzoek dat geen verband vond tussen glyfosaat en non-Hodgkin. Maar in interne e-mails, die in 2017 openbaar zijn gemaakt door de rechtbank, zetten toxicologen van Monsanto zelf vraagtekens bij de betrouwbaarheid van dit werk.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met OneWorld, zie de website voor meer informatie.

Roundup voor de rechter in de VS

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.