Nu de woningnood zo hoog is vindt de 35-jarige Erwin het onbegrijpelijk dat regels niet worden versoepeld om makkelijker ergens tijdelijk te kunnen wonen. Erwin woont illegaal in een bedrijfspand omdat hij geen ‘gewone’ woning kon vinden. Volgens hem moeten gemeenten in deze tijd andere woonvormen gedogen en investeren in tijdelijke woonruimtes: “Zet stacaravans neer op weilanden of bij boeren, maak het makkelijker om kantoren te verbouwen en zorg dat mensen ook in bedrijfspanden mogen wonen.”

Voor ons onderzoek naar woonproblemen duiken we de komende weken in tijdelijke sociale huurwoningen. Waarom lukt het maar niet om snel nieuwe huisvesting te realiseren? Ligt het aan de wet – en regelgeving? Zijn er geen geschikte locaties? Of zijn er andere oorzaken?

Taskforce
In 2020 is er een speciale taskforce in het leven geroepen om de bouw van sociale huurwoningen te versnellen. Het doel is om voor 2026 150-duizend nieuwe sociale huurwoningen en tienduizend tijdelijke huurwoningen te realiseren. Zoals het er nu uitziet wordt deze ambitie lang niet gehaald. En dat terwijl zoveel mensen wachten op een sociale huurwoning.

Erwin werkt in de bouw en doet loodgietersklussen en installatiewerk. Nadat zijn relatie vorig jaar op de klippen liep moest hij op zoek naar een woning. Een hypotheek krijgen bleek als zzp’er onmogelijk en bij een woningcorporatie staat hij al 10 jaar op de wachtlijst. “Ik wil als 35-jarige niet terug naar m’n ouders en ook een studentenwoning zie ik niet zitten, dus ik was blij toen ik tijdelijk in een oud industriepand kon gaan wonen.”

Samen met een huisgenoot bouwde hij er een toilet en een keukentje. Ze betalen samen 700 euro per maand en het voldoet aan zijn maatstaven. “Anderen zullen misschien denken, hoe kun je daar wonen? Maar dat is precies het verschil. Ik hoef niet in een duur rijtjeshuis te wonen. Als ik een woonkamertje, keuken en douche heb is dat voldoende.”

Maar wat Erwin doet is wel illegaal. Het gebouw heeft een bedrijfsbestemming en dat betekent dat je er niet mag wonen. “Ik ben wel bang dat ik eruit moet als de gemeente erachter komt, want ik zou niet weten waar ik dan naartoe moet.”

Andere woonvormen
Volgens Erwin vragen deze tijden om alternatieve en creatieve oplossingen om het woningtekort op te lossen. “Genoeg kantoorpanden staan leeg waarbij er allerlei mogelijkheden zijn. Of geef een weiland vrij waar je je kan inschrijven en zet er ‘tiny houses’ op ofzo. De mogelijkheden zijn eindeloos. De creativiteit, dat mis ik heel erg. Of zo’n containerdorp, dat is voor mij prima. Ik denk dat genoeg mensen van mijn leeftijd een moord zouden doen om daar te kunnen wonen.”

Herken jij je in het verhaal van Erwin?

Kan jij geen (tijdelijk) huis vinden omdat de regels te star zijn? Of heb je creatieve oplossingen voor het woningtekort? Hoe kunnen we op korte termijn meer tijdelijke sociale huurwoningen realiseren? Heb jij ervaringen of ideeën? Deel je verhaal!

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers